Zelení spustili kampaň zaměřenou na cizince v Česku

02.04.2014 12:06

Strana zelených dnes spustila kampaň zaměřenou na cizince, kteří chtějí v evropských volbách volit v Česku. Na webu se mohou v deseti jazycích dozvědět, co musí udělat pro to, aby jim české úřady volit umožnily. Kampaň dnes novinářům představil předseda strany a lídr kandidátky pro eurovolby Ondřej Liška.

Zelení spustili kampaň zaměřenou na cizince v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

V Česku ke konci loňského roku trvale či přechodně žilo přes 173 tisíc cizinců ze zemí EU, kteří mohou hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu. K volbám jich podle zelených ale chodí jen zlomek. Podle Lišky je důvodem mimo jiné to, že český stát je nedostatečně informuje a klade jim také některé překážky.

"Cizinci si často nejsou vědomi toho, že mohou hlasovat. Chceme upozornit na to, že český stát v podpoře volebního práva cizinců selhává," řekl novinářům Liška. Například v Německu každý cizinec podle Lišky dostane dopis o svých právech a možnostech účastnit se voleb.

Cizinci, kteří chtějí v Česku volit, se musí do 11. dubna zapsat do seznamu voličů. To dnes na úřadě v Praze 1 udělala Britka Valerie Talacko, která dlouhodobě žije v Česku. "Těším se, že budu volit," uvedla Talacko.

Podmínky pro cizince jde podle zelených zjednodušit

Podle zelených by ale bylo možné podmínky pro cizince Česku zjednodušit. Úřady by mohly využívat například informace o tom, kde mají cizinci trvalý či přechodný pobyt.

Strana zelených zároveň minulý týden zahájila petici za to, aby Češi žijící dlouhodobě v zahraničí mohli v eurovolbách hlasovat. Nyní by si kvůli tomu museli vzít dovolenou a přijet do ČR. Týká se to zhruba 200 tisíc Čechů. Většina členských zemí přitom podle zelených umožňuje svým občanům žijícím v zahraničí hlasovat buď na ambasádách, nebo korespondenčně. Petici chtějí zelení před volbami předat ministerstvu vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …