Zeman: Donald Trump se mi omluvil, že mě zatím nestihl přijmout. Zvažuji, že zažaluji soudce z kauzy Rath

08.06.2017 7:31

Donald Trump poslal prezidentu Miloši Zemanovi dopis. Omluvil se v něm, že došlo ke zpoždění s jeho návštěvou Washingtonu. V Hanoji to při setkání s českými novináři oznámila hlava státu, která se nyní přesune do kazašské Astany na EXPO 2017.

Zeman: Donald Trump se mi omluvil, že mě zatím nestihl přijmout. Zvažuji, že zažaluji soudce z kauzy Rath
Foto: Radim Panenka
Popisek: Setkání novinářů a prezidenta Miloše Zemana na státní návštěvě Vietnamu

„Každá cesta má být hodnocena podle konkrétních výsledků, a nikoli podle deklarací,“ konstatoval v úvodu setkání s českým novinářským doprovodem prezident Miloš Zeman. 

Konkrétních výsledků je prý hned několik. „Na komerční úrovni sedm podepsaných smluv, z nichž asi nejzajímavější je smlouva na investici 20 milionů dolarů do hotelu na mořském pobřeží. Dále je to readmisní smlouva, která se vlekla šest let, a podepsal ji ministr Pelikán. Když prezident někam přijede, má se smlouva připravit tak, aby se mohla během návštěvy podepsat,“ sdělil novinářům prezident. 

„Za třetí jsme pokročili, pokud jde o zřízení letecké linky mezi Ho Či Minovým Městem a Prahou. Poměrně důležitá pro české turisty je i dohoda o zrušení krátkodobých turistických víz pro české občany. To je vše, s výsledky návštěvy jsem spokojen,“ zhodnotil svou návštěvu. 

Kdy by mohlo dojít ke zrušení víz ale zatím jasné není. „Nemohu nikomu diktovat termín konkrétní dohody. Pokud ale všichni zúčastnění vyjádřili vysoce pozitivní vztah k tomuto mému návrhu, lze předpokládat, že termín bude poměrně krátký,“ upřesnil Zeman. 

V reakci na novinářský dotaz poprvé prezident uvedl, že dostal dopis od amerického prezidenta Donalda Trumpa. „V něm se omlouvá za posunutí termínu naší schůzky. Vzal jsem tento dopis na vědomí a nyní je na schopnostech Hynka Kmoníčka jako našeho velvyslance, kdy se schůzka uskuteční.“ 

V souvislosti s americkým prezidentem se Miloš Zeman vyjádřil i k Trumpovu nedávno avizovanému kroku, že USA odstoupí od tzv. Pařížské klimatické dohody, neboť je prý pro Američany neúměrně drahá. 

„Jestliže Donald Trump před volbami oznámil, že odstoupí od Pařížské klimatické dohody, tak považuji za korektní, jestliže to po volbách opravdu učiní. To není otázka, jestli je ta dohoda dobrá nebo špatná, ale jestli se mají nebo nemají plnit předvolební sliby. 

V souvislosti se středečním rozhodnutím Nejvyššího soudu se prezident vyjádřil také ke kauze Davida Ratha. „Vzhledem k tomu, že pan ministr spravedlnosti uspěl se stížností pro porušení zákona, která byla adresována právě na soudce Zelenku, budu po poradě s právníky uvažovat o tom, zda zdvojit tuto akci,“ reagoval na otázku, zda bude podávat kárnou žalobu na uvedeného soudce. Pravda podle něho je, že soudce Zelenka má na krku několik dalších podivných kauz.

 

 

Po poledni místního častu se prezident Zeman přesune na letiště. Z vietnamské Hanoje přeletí do Kazachstánu, kde v tamní metropoli Astaně začne mezinárodní výstava EXPO 2017. Do Prahy by se měl armádním speciálem vrátit v sobotu odpoledne. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…