Zeman: Doufám, že neskončím na vozíku

07.09.2017 13:25

Prezident Miloš Zeman zakončil svou třídenní návštěvu Moravskoslezského kraje v Hlučíně. I zde se setkal s občany na náměstí a podiskutoval s nimi o otázkách, které je zajímají.

Zeman: Doufám, že neskončím na vozíku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Úvodem se Zeman poklonil nad nezaměstnaností, která je na Hlučínsku velmi nízká. „Vzpomínám si, protože jsem starý pamětník neboli veterán, jak jsme jezdili ještě v 90. letech autobusem Zemák po Moravskoslezském kraji a setkávali jsme se s obrovskými objemy nezaměstnanosti,“ sdělil. „Chtěl bych poděkovat všem, kdo za těch 20 let přispěli ke snížení nezaměstnanosti. Ať už to byli podnikatelé, kteří tady vybudovali vlastní podniky. Nebo ti, kdo sem přivedli zahraniční investice,“ dodal a pochválil i vládního zmocněnce pro Moravskoslezského kraje Jiřího Cieńciału

„Druhým úkolem, který nás čeká, je zvýšit životní úroveň. Jak lidí, kteří pracují, tak starobních důchodců. Podporuji jak růst minimální mzdy, tak růst mzdy obecně,“ vyprávěl Zeman. „Co je to platné, když mám práci, ale když mám takový plat, že si mohu dovolit jen to existenční minimum,“ dodal. „Jsem rád, že průměrná mzda u nás má v tomto roce dosáhnout poprvé 30 tisíc korun a roste tempem sedmi procent ročně,“ sdělil a srovnal Česko s Německem. „Tady je to pořád zhruba třetinová mzda. A to je hodně málo,“ uzavřel své úvodní slovo Zeman.

Následně se Zeman vyjádřil k hodnotovému žebříčku, na nějž se ho zeptala jedna z přítomných žen. „U každého člověka má být na prvním místě sebeúcta. Ne egoismus, ne sobectví. Ale sebeúcta. Aby se ten člověk, když se holí před zrcadlem, tak aby na to zrcadlo neplivnul. A když si vážíte sám sebe, tak si musíte vážit druhých,“ sdělil Zeman. Následně se vyjádřil i ke zdraví, které zjistil, jak je důležité, a to především v době, když mu přestaly kvůli nemoci sloužit nohy. „Roosevelt byl prezidentem na vozíku, já doufám, že tak nedopadnu,“ sdělil k americkému prezidentovi.

Své pak řekl k migračním kvótám. „Suverénní stát je charakterizovaný tím, jaké občany, rozuměj cizí občany, na své území přijme. Stát, který je zbaven práva rozhodovat, ztrácí svoji suverenitu. V takovém stavu jsme již byli. Proč bychom v tom stavu měli být znovu? Proto jsem zásadním odpůrcem migračních kvót, nejen u nás, ale v celé Evropě. Mohou rozvrátit strukturu našeho kontinentu,“ řekl.

„Muslimy bychom neměli pouštět do našich vrat, stejně jako obyvatelé Troje neměli vpouštět do svého města dřevěného koně. Pokud by se tak stalo, budeme tady mít uzavřené enklávy,“ varoval prezident a řekl, že raději zaplatí pokuty, než by přijal migranty. 

Zeman se pak také dočkal kritiky za některé své prezidentské skutky, kritik však byl přerušen moderátorkou, aby se dostalo i na další diváky. „Žádný zákon neukládá kancléři prezidenta republiky, aby měl bezpečnostní prověrku. Kancléř prověrku má na stupeň Vyhrazené. Požádal si o prověrku na nejvyšší stupeň, ten nedostal a teď se soudí,“ sdělil k otázce kancléře prezidenta Vratislava Mynáře a jeho chybějící prověrce.

K novináři Ferdinandu Peroutkovi pak Zeman uvedl, že dle rozsudku soudu byl tento žurnalista skutečně fascinován nacismem. „Ano, článek Hitler je gentleman se nenašel, ale našly se jiné texty, možná ještě horší,“ odmítl své pochybení Zeman.

Závěrem se pak Zeman podepsal do pamětní knihy města, připevnil prezidentskou stuhu na prapor a převzal dary z rukou vedení města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …