Zeman jasně: Až skončí Singer, šéfem národní banky udělám Jiřího Rusnoka

12.03.2015 8:52

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že příští rok nahradí současného guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera bývalým premiérem Jiřím Rusnokem. Řekl to v rozhovoru pro iDnes.cz. Zeman ČNB opětovně kritizoval a nedávno řekl, že při jmenování nových členů rady nebude jmenovat lidi podporující devalvaci koruny.

Zeman jasně: Až skončí Singer, šéfem národní banky udělám Jiřího Rusnoka
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Singerovi za rok vyprší mandát. Rusnok je členem bankovní rady ČNB, kam jej loni v březnu právě Zeman jmenoval. Prezident minulý týden při návštěvě Plzně řekl, že při jmenování nových členů bankovní rady vybere lidi, kteří "napraví nesprávný krok ČNB", který úspory znehodnotil o šest až deset procent.

Zeman intervence ČNB proti koruně kritizuje od jejich spuštění. Do konce svého mandátu bude ještě jmenovat čtyři ze sedmi členů rady ČNB, včetně guvernéra.

Vládní koalice v současné době uvažuje o změně ústavy, která by zavedla podmínku spolupodepsání jmenování nových členů bankovní rady. Prezident to ale odmítá, podle něj by takový krok vedl k politickému vměšování do činnosti banky. "V mém případě, protože jsem bývalý ekonom a nemíním jmenovat do bankovní rady diletanty, byť by byli kamarády nejrůznějších politiků, bych to považoval za ohrožení nezávislosti centrální banky," řekl Zeman iDnes.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…