Zeman: Je směšné kázat o lidských právech, zatímco ostatní vesele obchodují

15.06.2016 13:12

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil se svým projevem Festivalu exportu CZ. Pohovořil především o investicích a současné ekonomické situaci. Přišla však řeč i na současnou politickou situaci.

Zeman: Je směšné kázat o lidských právech, zatímco ostatní vesele obchodují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Víte, že země malého nebo středního rozsahu působí poněkud směšně, jestliže svoji zahraniční politiku zakládají na moralistním kazatelství, zatímco ostatní země vesele obchodují. Proto si myslím, že pragmatický přístup založený na exportu a na podpoře zahraničních investic je jediným rozumným řešením,“ začal svou řeč Zeman.

„Je hezké, že exportéři jásají nad devalvací koruny. A z krátkodobého hlediska je to pro ně nesporně podnět. Nicméně z dlouhodobého hlediska se domnívám, že slabá koruna vede k lenosti,“ myslí si. „Vidím tady jistou analogii s podbízením se levnou měnou nebo levnou pracovní silou. Jsou lidé, kteří říkají, že potřebujeme snížit vedlejší náklady práce, což znamená, že nebudou prostředky na důchody nebo na zdravotnictví a že máme konkurovat právě levnou pracovní silou. To rozhodně není komparativní výhodou dnes,“ dodal Zeman.

„Všichni víme, že průměrná mzda českých zaměstnanců je přibližně třicet procent průměrné mzdy v Německu. Každý politik by měl mimo jiné usilovat o to, aby se zvyšovala životní úroveň. Levná koruna a levná pracovní síla jsou dobré pro krátkodobý horizont, jinak musíme usilovat o opak,“ řekl také Zeman.

„Nezapomeňme, že jsme svým způsobem dosáhli poměrně výrazných úspěchů při nejrůznějších podnikatelských misích, ať už tyto mise organizuje premiér, ministr průmyslu a obchodu, či někdo jiný, včetně prezidenta. Jedním z nejvýznamnějších úspěchů bylo setkání špiček českého ekonomického života na Žofíně při příležitosti Česko-čínského investičního fóra za účasti čínského prezidenta a mně. Tam přišli lidé, kteří se zpravidla na veřejnosti vůbec neobjevují, a když se objevují, tak určitě ne spolu. To, co se podařilo v průlomu na čínském trhu, měli bychom opakovat v zemích dalších,“ řekl s tím, že pomoc prezidenta je výhodnější pro české exportéry v zemích s prezidentským režimem. 

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…