Zeman, Kalousek i Klausová. Ti všichni přijeli na Velehrad

05.07.2013 13:45

Ve čtvrtek začaly na Velehradě Dny lidí dobré vůle, které další den pokračovaly Národní poutí a poutní mší svatou. Tím vyvrcholily oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Na Velehrad dorazili také čeští politici.

Zeman, Kalousek i Klausová. Ti všichni přijeli na Velehrad
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

Prezident Miloš Zeman během akce rozmlouval s bývalou první dámou Livií Klausovou. „Já sem chodím, ať jsem ve funkci důchodce , nebo prezidenta,“ řekl Zeman podle serveru iDnes.cz.

Na Velehradě jsou jen dobré zprávy a dobří lidé

Rovněž Livie Klausová jezdí na Velehrad téměř každý rok. „Pro mě je Velehrad vždy obrovská úleva, a to proto, že kdybych se dívala jen na televizi a četla noviny, tak bych si myslela, že žiji v úplně jiné zemi. Tady jsou to jen dobré zprávy a dobří lidé," uvedla Livie Klausová.

Za pravidelného poutníka se považuje také ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09). "Já jsem pravidelný poutník a není to fráze. Je to výjimečný svátek na výjimečném místě," komentoval Miroslav Kalousek podle serveru iDnes.cz.

Liturgie v národním jazyce udělala radost

Vrcholem dnešního dne byla tradiční poutní mše svatá, při níž byl hlavním celebrantem a kazatelem papežský legát kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský. Mši sloužil překvapivě v českém jazyce. „Nebývá obvyklé, že by cizinec slavil liturgii v národním jazyce dané země. To udělalo velkou radost všem našim biskupům, na prvním místě v čele s panem kardinálem Dukou," uvedl páter Josef Nuzík, generální vikář Arcibiskupství olomouckého.

Významným bodem programu bylo také vyslání mladých misionářů do nejrůznějších koutů světa, kde se budou rok věnovat pracovně-sociálním programům, budou pomáhat potřebným, ohroženým a znevýhodněným dětem a mládeži. Před mší je do světa oficiálně vyslal Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký.

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…