Zeman: Kdybych byl pravicový prezident, řešila by se ta vajíčka jinak

28.04.2015 12:56

Kdyby se házela vejce na pravicového prezidenta, Praha 2 by postupovala jinak, řekl dnes prezident Miloš Zeman k rozhodnutí radnice druhé městské části, podle níž loňské házení vajec a dalších věcí na pražském Albertově nebylo přestupkem. Zeman to řekl na setkání se zástupci Středočeského kraje při dnešním zahájení třídenní návštěvy regionu.

Zeman: Kdybych byl pravicový prezident, řešila by se ta vajíčka jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vejce

Jde podle něj o svébytné rozhodnutí Prahy 2, která je podle prezidenta svým způsobem militantně pravicová, protože před časem odmítla jmenovat čestným občanem Františka Kriegela, jenž v roce 1968 jako jediný odmítl podepsat Moskevský protokol, který legitimizoval srpnovou okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Podle Prahy 2 házení vajec a dalších předmětů na Zemana, které odpůrci hlavy státu uskutečnili loni 17. listopadu na pražském Albertově, nebylo ani přestupkem. K tomuto závěru dospěla radnice Prahy 2, která proto vrhače nijak nepotrestala. Policie už dříve vyhodnotila, že incident nebyl trestným činem.

Starostka Černochová s rozhodnutím úředníků nesouhlasí

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) chce, aby házení vajec na Zemana prošetřil magistrát. Sama s rozhodnutím úředníků nesouhlasí, ale jako představitelka samosprávy je nemůže nijak změnit. "Jakkoli bohužel mnohdy s činy a slovy našeho současného prezidenta nemusím souhlasit, rozhodně odmítám házení vajec jako beztrestnou součást demokracie. Demokratický dialog by měl vypadat jinak," uvedla Černochová v prohlášení. Zdůraznila, že ona ani žádný jiný politický reprezentant Prahy 2 o incidentu na Albertově nerozhodoval. Házení vajec posuzoval odbor správních agend/oddělení přestupků. "Jedná se o součást státní správy, nikoliv samosprávy," uvedla Černochová s tím, že do jeho rozhodování nesmí jakkoliv zasahovat.

Vejce létala na prezidenta při odhalování pamětní desky

Při listopadovém odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu někteří vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení, osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Policie při shromáždění nikoho nezadržela. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2, v jehož působnosti se Albertov nachází, následně obdrželo tři trestní oznámení, která si na průběh pietní akce stěžovala. Zastupitelství je postoupilo k prověření policii. Ta konstatovala, že vrhači se dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití, za něž lze uložit pokutu a případně i zákaz pobytu. Věc proto putovala k posouzení na radnici.

Zeman dnes nejdříve zavítal do budovy krajského úřadu na pražském Smíchově, kde se setkal mimo jiné s vedením kraje a členy zastupitelstva. Odpoledne má v plánu návštěvu kladenské nemocnice a poté pojede do Rakovníka, kde se sejde s vedením radnice a bude diskutovat s lidmi na náměstí. V dalších dnech prezident zamíří do Milovic na Nymbursku, Dobrovice na Mladoboleslavsku, na čáslavské letiště a do Brandýsa nad Labem u Prahy.

Zemanova prezidentská návštěva středních Čech se koná podruhé, poprvé byl jako prezident na oficiální návštěvě v kraji předloni v říjnu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …