Zeman, Klaus a Kalousek znásilnili intelektuály. Kněz od Šafra lamentuje nad tím, kam se dostala česká politika

24.04.2016 8:37

Sociolog a vysvěcený kněz Jan Jandourek se v komentáři pro Svobodné fórum Pavla Šafra zamýšlí nad tím, proč jsou intelektuálové v politice válcováni osobami typu prezidenta Miloše Zemana. Přirovnává je k zajíčkům, kteří hledí do tváře kobry, a to ještě kobry, která se jim vysmívá. Základní problém vidí v tom, že filozof nepatří na trůn, protože politiku nezvládá. Rozumný politik by si ale měl za poradce vybrat filozofa, a ne jím pohrdat jako Miloš Zeman.

Zeman, Klaus a Kalousek znásilnili intelektuály. Kněz od Šafra lamentuje nad tím, kam se dostala česká politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Vůči starým politickým rutinérům připomínají intelektuálové v politice trochu zajíčky hledící do tváře kobry. V tomto případě se jim kobra ještě navíc vysmívá, což normální kobry nedělají,“ poznamenává Jandourek. Jenže kdo je to vlastně intelektuál? Obecně lze říci, že jde o humanitně vzdělaného člověka, který veřejně komentuje politické dění, aniž je členem politické strany.

Základní problém intelektuálů tkví v tom, že vnímají svět jako složitou strukturu. Každý problém, který svět trápí, vidí velmi složitě, takže na rozdíl od politiků – schopných technologů moci nejsou schopni nabídnout jednoduchá řešení, kterým by voliči porozuměli natolik, aby se jim líbila.  Naproti tomu „političtí predátoři“ toho schopni jsou.

Celý komentář naleznete zde.

„Protože se v demokracii bojuje většinou slovy, vyhrává ten s ostřejším mečem, tedy ten, kdo umí zjednodušovat, v horším případě lhát. Intelektuálové jsou ve velké nevýhodě, že jim prakticky chybí vůle k moci. Pokud chtějí moc, pak proto, aby prosadili ideál. Pokud chce predátor moc, tak prostě proto, že chce moc. To je v boji velká výhoda. Nemusí se zatěžovat takzvanými ohledy,“ shrnuje Jandourek.

Řečeno prostě a krátce, intelektuál do politiky nepatří. Schopný politik by se však měl obklopit filozofy, aby mu radili. Politik vyzbrojený argumenty totiž pracuje o poznání lépe než politik vyzbrojený toliko populistickými řečmi. Jandourek k tomu ovšem poznamenává, že existují bohužel i tací politici, kteří myslitele raději urážejí, než by využili jejich služeb. Naráží tím na prezidenta Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…