Zeman: Kmotři jsou ve všech politických stranách

28.02.2014 9:33

Kmotři jsou ve všech politických stranách, a ty si tak nemají co vyčítat. Je o tom přesvědčen prezident Miloš Zeman, který tak v rozhovoru s ČTK reagoval na dohady premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO) o tom, ve které straně je více kmotrů. Zemana překvapilo Sobotkovo vyjádření o tom, že se hnutí ANO rozpadne. Koaliční vláda, v níž ČSSD a hnutí ANO doplňují lidovci, přitom vznikla teprve před měsícem.

Zeman: Kmotři jsou ve všech politických stranách
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro pořad ČT Interview

„Tak za prvé, uvědomte si, že nejsou jenom centrální kmotři, že jsou regionální kmotři, okresní kmotři a místní kmotři. To znamená, že když berete všechna tahleta tři patra dohromady, tak si myslím, že ty strany si nemají co vyčítat," řekl prezident, který jako příklad zmínil souzeného exhejtmana za ČSSD Davida Ratha a lobbistu Ivo Rittiga, který čelí obvinění z praní špinavých peněz.

Sobotka v pondělí ve zprávě pro ČTK vyjádřil přesvědčení, že hnutí ANO v Praze začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS a TOP 09 „spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta". Babiš na to opáčil, že pražští kmotři jsou naopak v sociální demokracii.

Podle hlavy státu je jedno, jestli jsou kmotři na centrální, regionální nebo místní úrovni. Celý problém podle prezidenta spočívá v tom, že „naše strany na rozdíl od západoevropských stran mají v průměru, když odhlédnu od počtu obyvatel, desetkrát méně členů v přepočtu na obyvatele než v té západní Evropě". „Nu a z toho samozřejmě logicky vyplývá, že tam není tak velký personální výběr na kandidátky a že to malé množství členů těžko může ovlivnit vliv takzvaných politických podnikatelů," uvedl.

Sobotka v pondělí také napsal, že se ANO v budoucnosti rozpadne, až splní svou historickou úlohu. „Ano, mě poněkud překvapilo, že pan premiér prohlásil, že jeho koaliční partner v historicky krátké době zmizí. Měl jsem přítele, který říkal: 'V geologicky dohledné době k tomu dojde.' Nevím tedy, co je to historicky krátká doba, ale předpokládám, že je o něco kratší než geologicky dohledná doba," uvedl Zeman na otázku, zda tak brzké spory v koalici neznačí další budoucí neshody ve vládě trojice stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…