Zeman: Madlenka Albrightová to slíbila a nedodržela. Nemám ji rád

01.11.2012 12:30

Magazín Reflex přinesl reportáž z on-line chatu s prezidentským kandidátem Milošem Zemanem. Během něj se prý odpovědi pro čtenáře prolínaly s poznámkami směřovanými redaktorům a výsledkem byl „starý dobrý Zeman“ z devadesátých let, kdy byl nejprve ostrým lídrem opozice a později prostořekým premiérem. Zejména když šlo o zahraniční politiku.

Zeman: Madlenka Albrightová to slíbila a nedodržela. Nemám ji rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman měl přednášku na VŠE. Studenti o ní projevili nebývalý zájem

Připomněl, že tehdy jeho vláda byla poslední, kdo dal v NATO „se zaťatými zuby“ souhlas k bombardování Srbska kvůli Kosovu. Vymínila si však, že nebudou bombardovány civilní cíle. „A Madlenka Albrightová to slíbila a Madlenka Albrightová to nesplnila. Od té doby ji nemám rád,“ popisoval Zeman. K dalšímu dotazu, co říká na to, že tato bývalá americká ministryně zahraničí dnes v Kosovu podniká, jen lapidárně poznamenal: „Spolu chyceni, spolu pověšeni.“

Obdobně napjaté vztahy prý obvykle míval s německými politiky. „Hlavně proto, že jsem vždy tvrdil, že Sudeťáci byli pátou kolonou Hitlera,“ vysvětluje prezidentský kandidát.

Co se týče domácí politiky, doporučil Zeman předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, aby se po případných vítězných volbách snažil sestavit menšinovou vládu, kterou by z opozice podporovali komunisté. „Řekl bych mu totéž, co jsem řekl Špidlovi v roce 2002:  Vládni sám. A vládni v menšinové vládě, protože to je největší umění politiky. Koalici dokáže sestavit každý idiot, ale vyjednat si podporu menšinové vládě, to je majstrštyk,“ říká Zeman.

Nic na tom prý nemění ani negativní zkušenost Jiřího Paroubka, který reálně vládl s komunisty v letech 2005- 2006 a pak prohrál volby. Paroubek podle něj dojel především sám na sebe. „Jak říká Valtr Komárek, Paroubek připravil sociální demokracii o deset procent hlasů,“ vzpomíná na svého přítele.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…