Zeman: Migrační krize sjednocuje českou společnost

06.10.2015 19:17

Migrační krize podle prezidenta Miloše Zemana sjednocuje českou společnost. Kdo podle něj schvaluje příliv imigrantů v rozporu s dublinskými dohodami, schvaluje trestný čin. Zeman to dnes řekl v rozhovoru ČTK. Český prezident patří k dlouhodobým odpůrcům přijímání uprchlíků z islámských zemí.

Zeman: Migrační krize sjednocuje českou společnost
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru s redaktorem PL.cz Radimem Panenkou

Zeman odmítá, že migrační krize rozděluje společnost. "Vůbec nerozděluje. Na jedné straně je takzvaná pražská kavárna, které já soukromě říkám pražské štěkny, a na druhé straně je 90, možná 95 procent české společnosti," řekl Zeman. Migrační krize podle něj není něco, co českou společnost rozděluje, ale naopak spojuje. "I lidé, kteří mají na jiné záležitosti naprosto odlišné názory, se vcelku shodují, pokud jde o názory na ilegální, zdůrazňuji ilegální imigraci, protože vy víte, že podle dublinských dohod každý, kdo vstoupí na území bezpečného státu, má povinnost požádat o azyl, ale nemá si vybírat ten stát. Jinými slovy, ti, kdo schvalují příliv imigrantů v rozporu s dublinskými dohodami, schvalují trestný čin," poznamenal prezident.

Zeman se dnes zúčastní jednání Bezpečnostní rady státu, kde otázka migrace bude jedním z hlavních témat. Co členům bezpečnostní rady řekne, nechtěl přiblížit. "Já řeknu svůj názor především členům Bezpečnostní rady státu, protože si myslím, že mediální přestřelky mezi vládou a prezidentem ničemu nepomáhají," uvedl. "Protože ten názor znáte, tak ho mohu shrnout do jedné věty: Ten, kdo se příliš hrbí, se nakonec začne plazit," dodal Zeman.

Český prezident dlouhodobě odmítá povinné kvóty Evropské komise na přerozdělení uprchlíků. Je také zastáncem rozmístění české armády na hranicích, které by měli vojáci hlídat proti uprchlíkům.

Každý krok je pozitivní

Zeman v rozhovoru s ČTK přivítal vyslání 25 českých vojáků na ostrahu maďarských hranic. "Každý krok, ať už velký nebo malý, je pozitivní. Něco jiného je vyjadřovat verbální podporu, něco jiného je poskytnout skutečnou podporu, takže já si tohoto kroku vážím a nevylučuji, že se rozsah této podpory bude zvyšovat," řekl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…