Zeman: Na Klause neplive národ, jenom pár hysteriků

04.03.2013 9:29

Zvolený prezident Miloš Zeman se v pátek po více než měsíci čekání dočká oficiálního uvedení do úřadu. Ve velkém rozhovoru pro magazín Týden pohovořil o svých plánech ve funkci a přidal i hodnocení výsledku voleb. Podpořil i odcházejícího prezidenta Klause, který se podle něj stal obětí hysterie.

Zeman: Na Klause neplive národ, jenom pár hysteriků
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš zeman

Prezidentská volba podle něj byla klasickým utkáním pravicového a levicového kandidáta, ve kterém vyšší příjmové skupiny byly pro Schwarzenberga a střední a nižší spíše pro něj. „Významným momentem také bylo, že některé přemýšlivější lidi znechutila mediální masáž pro Schwarzenberga do té míry, že se rozhodli volit mě,“ říká zvolený prezident.

Z nepřízně značné části mediálně viditelných osobností si však nic nedělá. „Ve většině případů ta kulturní fronta byla spíš druhá liga, která se chtěla zviditelnit. Levicová kulturní elita, tedy lidé jako Václav Bělohradský, Erazim Kohák či Jan Keller, se naopak přiklonila ke mně,“ myslí si.

Byť je podle svých vlastních slov vítězným levicovým kandidátem, nepohrdne rozmluvou s odcházejícím pravicovým prezidentem Klausem. Bylo by prý hříchem se nesetkávat s člověkem, který má deset let zkušeností s výkonem prezidentské funkce. „Spolupráci si představuji tak, že se s ním občas v Lánech rád setkám, protože jako celoživotní oponent je pro mě daleko inspirativnější než všichni přitakávači dohromady,“ říká.

Zároveň odmítá hysterii, která se rozpoutala kolem Klausova odchodu. Ta však podle něj není vůlí celé společnosti. „Vždyť tady neplive národ, to je jen několik hysteriků a mediální masáž,“ prohlašuje Zeman. Například žaloba k Ústavnímu soudu pro velezradu je podle něj hysterickou reakcí. „Je to trochu znak malosti těch lidí. Vědí, že Klaus končí za pár dní, a proto teprve nyní projevují svou odvahu,“ rýpe zvolený prezident.  

Přesto však přiznává, že zkušenost Klausova prezidentství jej vede k tomu, že některé prezidentské zvyklosti bude korigovat. „Prezident by neměl mluvit z jakéhosi obláčku, neměl by moralizovat, kázat, ale přicházet s aktivními návrhy, jak situaci v zemi zlepšit,“ prozrazuje.

Prezident by se proto podle něj měl zapojovat i do řešení konkrétních problémů. „Využiji třeba možnosti Ústavy, že prezident má právo povolat k sobě ministry a radit se s nimi o problémech jejich resortu,“ prohlásil Zeman. Následně tuto ambici přiblížil na konkrétním případu: „Třeba se budu radit s ministrem zemědělství Petrem Bendlem, o jehož hlubokých znalostech oboru ani v nejmenším nepochybuji,“ uvedl ironicky.

Jeho aktivní vstupy do politického dění však rozhodně nemají mít povahu intervencí do vnitrostranických záležitostí, například v ČSSD. Na březnovém sjezdu, na který byl pozván, se prý rozhodně nehodlá vměšovat do personálních záležitostí. „Spíše zavzpomínám na dobu, kdy jsem byl jejím předsedou, a popřeji šťastnou ruku při volbě výrazných osobností do čela strany,“ plánuje Miloš Zeman.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…