Zeman: Nevidím důvod, proč by Kmoníčka USA neodsouhlasily

22.09.2016 6:27

Prezident Miloš Zeman nevidí důvod, proč by americká vláda neměla odsouhlasit Hynka Kmoníčka jako příštího českého velvyslance ve Washingtonu. Zeman to řekl na tiskové konferenci v New Yorku pořádané po jeho projevu v OSN.

Zeman: Nevidím důvod, proč by Kmoníčka USA neodsouhlasily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

Zeman dnes Kmoníčka představil před krajany v New Yorku jako příštího českého velvyslance ve Spojených státech. Řekl, že již podepsal jeho jmenovací dekret.

"Nevidím důvod, proč by neměl být odsouhlasen i americkou stranou a oznámil jsem prostě fakta, která - pokud vím - i v našich médiích již několikrát proběhla. To znamená, že s Hynkem Kmoníčkem se počítá jako s velvyslancem ve Spojených státech," uvedl prezident.

Podle pravidel platných v Česku nového velvyslance navrhuje nejprve ministr zahraničí vládě a po schválení je návrh předložen prezidentovi. Ten velvyslance jmenuje. Údaje o velvyslancovi jsou pak odeslány přijímající zemi, která v řádu týdnů až měsíců vysloví souhlas (agrément); jeho odepření je výjimečné. Až poté je podle zvyklostí obvyklé zveřejnit jméno nového velvyslance.

České ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že nechce věc komentovat s tím, že Kmoníček dosud nemá takzvané agrément, tedy schválení od americké vlády.

Na svých webových stránkách ministerstvo uvádí, že předčasné zveřejnění jména velvyslance neodpovídá etiketě mezinárodních vztahů a mohlo by být chápáno jako tlak na jeho přijetí hostitelskou zemí.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…