Zeman: Nevyčerpané dotace z EU mohou jít na opravy památek

13.04.2015 14:34

Dotace z Evropské unie, které se v Česku nepodaří vyčerpat v jednotlivých operačních programech, by mohly jít na opravy památek. Při dnešní návštěvě Karlovarského kraje to řekl prezident Miloš Zeman. Dodal, že tuto informaci má od bývalé i současné ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) a Karly Šlechtové. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Zeman: Nevyčerpané dotace z EU mohou jít na opravy památek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Existuje možnost převést některé dotace, které by se jinak nevyčerpaly, právě na záchranu kulturních památek, a to nikoli jen památek UNESCO nebo národních kulturních památek," řekl Zeman. 
   
Podle prezidenta jsou to velké částky. "Podle nejoptimističtějšího odhadu se nevyčerpá devět miliard, podle nejpesimističtějšího až 80 miliard. I když se mezi operačními programy peníze nedají převádět, tak existuje výjimka právě na kulturní památky. Já sám jsem byl překvapen, ale jak jsem koupil, tak prodávám," uvedl Zeman. 
   
Prezident to řekl v reakci na dotaz starosty Horního Slavkova Alexandra Tereka (nez). Starosta si postěžoval, že menší města, jako je Horní Slavkov s rozpočtem kolem 80 milionů korun, nemohou bez dotací opravovat památky. V případě Horního Slavkova by bylo zapotřebí asi 50 milionů korun na opravu kostela, který město převzalo od církve a snaží se jej postupně opravit. 
   
Podle Zemana ale musí zájemci o dotace podat žádost, nejlépe na ministerstvo pro místní rozvoj. "Pokud by jste to zaslali na ministerstvo kultury, stejně to přepošle na ministerstvo pro místní rozvoj," dodal. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…