Zeman: Politika ochrany lidských práv nesmí kazit firmám export

06.03.2014 14:51

Česká republika by podle prezidenta Miloše Zemana neměla ohrožovat rostoucí export a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu či Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv. Zeman to ve čtvrtek řekl při návštěvě společnosti Papcel Litovel, která je předním tuzemským výrobcem papírenských strojů a drtivou většinu produkce vyváží do zahraničí.

Zeman: Politika ochrany lidských práv nesmí kazit firmám export
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ve čtvrtek prezident Zeman navštívil podnik Siemens v Mohelnici

„Poněkud mě znepokojuje, že třeba investice typu Uzbekistán, ale i v dalších zemích, jsou ohroženy politikou, která si říká politika ochrany lidských práv a která ve skutečnosti vede k tomu, že když k nám tito lidé nepřijedou, konkrétně uzbecký prezident Karimov, tak my nemáme možnost jim říct do očí svůj názor na lidská práva," uvedl Zeman.

Nevládky protestovaly – a ustoupilo se jim

Návštěva kontroverzního státníka Karimova byla letos odložena, do Prahy měl přijet 20. února. Proti návštěvě Karimova v České republice totiž protestovala řada nevládních organizací. Uzbeckého prezidenta považují za diktátora. Ze setkání s Karimovem se omluvili premiér Bohuslav Sobotka, ministři i vedení hlavního města. Uzbekistán nakonec požádal Hrad o odložení návštěvy Karimova. Podle Zemana se při jeho návštěvě mohly uzavřít kontrakty za 15 miliard korun a podepsat sedm dohod.

České firmy podle prezidenta kvůli podobnému postoji českých politiků pouze zbytečně ztratí možnost exportovat například právě do Uzbekistánu. „Riskujeme, že přijdeme i o investice, které do těchto zemí už byly vloženy. Myslím, že Česká republika si nemá hrát na velmoc a má respektovat fakt, že je v ní 630 tisíc nezaměstnaných. Těmito neuváženými kroky bychom neměli přispívat k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti," míní Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…