Zeman: Ukrajina nepatří do NATO, souhlasím s německým ministrem. A víte, co řekl šéf německých socialistů k Rusku?

25.11.2014 10:25

Prezident Zeman novinářům při návštěvě Kazachstánu nejprve „jako důkaz kladného vztahu“ nabídl ovocné pohoštění a poté jim prozradil, jakých úspěchů dosahuje jeho zahraniční politika. Představil rovněž svůj plán pro Ukrajinu, mající vzor v jedné severské zemi.

Zeman: Ukrajina nepatří do NATO, souhlasím s německým ministrem. A víte, co řekl šéf německých socialistů k Rusku?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Astaně hovoří s českými novináři

Prezident Miloš Zeman se během státní návštěvy Kazachstánu setkal s třemi představiteli státu. Konkrétně s prezidentem Nursultanem Nazarbajevem, dále pak s premiérem a s předsedou senátu.

„Jsem velmi rád, že místo prázdných deklarací o přátelství došlo ke konkrétním, věcným dohodám,“ sdělil prezident po setkání. Reagoval tak na uzavřené obchodní kontrakty v hodnotě zhruba devíti miliard korun.

V úterý se také setkal s českými podnikateli z obchodní delegace, která jej na státní návštěvě doprovázela. Novinářům prozradil, že jej na setkání překvapilo především poděkování dvou podnikatelů za jeho postoj k válce na Ukrajině. „Zejména na ruském trhu jim prý toto stanovisko pomohlo k získání zajímavých zakázek,“ prozradil Zeman.

Ten následně prozradil, že největší radost mu vždy dělá, když otevře příležitost pro uzavření kontraktu. „Protože to pro nás znamená zvýšení počtu pracovních míst a tedy snížení nezaměstnanosti,“ vysvětloval.

Poté se Zeman ještě vyjádřil k názoru německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, že Ukrajina by vůbec neměla vstupovat do NATO a její členství v EU je hudba vzdálené buducnosti, protože ekonomická a politická modernizace země bude trvat několik generací.

„S tímto názorem naprosto souhlasím a chtěl bych ho doplnit slovy předsedy německé sociální demokracie pana Gabriela, která pronesl v Srbsku. Říkal tam, že Německo by v pozitivním smyslu mělo přehodnotit své vztahy s Ruskem,“ uvedl prezident, který je prý rád, že dochází k postupnému obratu.

„I když jsem byl jeden z těch, kteří za tento obrat sklidili, nechci říct, urážky, ale poměrně hloupou formu agrese, tak vidím, že se tato tendence posiluje,“ pochvaloval si Zeman. „Pokud jde o Ukrajinu, zastávám neměnný názor, že by mělo dojít k její neutralitě a k její takzvané finlandizaci,“ dodal na závěr výkladu. Význam „termínu finlandizace" následně objasnil šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček. „Finlandizací je rozuměno samostatné, dobrovolné sebeomezení některých ambicí ve prospěch ochrany vlastních vyšších národních zájmů," uvedl doslova.

S českými novináři sehrál Zeman i žertovnou etudu, když je vyzval, aby si nabídli připravená jablka. „Jako důkaz mého přátelského vztahu k novinářům si vezměte jedno nebo dvě jablíčka,“ vtipkoval a vysvětlil, že ovoce je součástí daru od kazašského prezidenta Nazarbajeva. „A věřím, že nebude platit pohádka o Sněhurce, kde jablko bylo otrávené,“ vyjádřil své naděje.

Po smíchu svůj vtip ještě rozvinul: „Do každého z těch jablek jsem injekční stříkačkou vpravil příslušnou dávku strychninu,“ vtipkoval dále. Pak zástupce tisku ubezpečil, že jde pouze o vtip, a vyzval je, aby neváhali se do plodů bez obav zakousnout.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…