Zeman: Veřejná služba byla užitečná. Udělala z lidí chudáky, nesouhlasí Fischerová

02.12.2012 7:19

Veřejnou službu pro nezaměstnané shledal Ústavní soud jako protiústavní a zrušil ji. Názory prezidentských kandidátů, zda by se lidé, kteří ji absolvovali, měli dočkat odškodného, se ale různí. Zatímco Miloš Zeman (SPOZ) jakékoliv odškodnění odmítá, kandidátka Strany Zelených Táňa Fischerová jej považuje za zcela logické.

Zeman: Veřejná služba byla užitečná. Udělala z lidí chudáky, nesouhlasí Fischerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pod petici na podporu prezidentské kandidatury Táni Fischerové se podepsalo 72610 lidí

 

Zeman uvedl, že pro odškodnění nevidí žádný důvod, neboť rozhodnutí soudu neplatí retrospektivně. „Souhlasím s tím, že veřejné práce by neměly být prováděny ponižujícím způsobem, ale na druhé straně, veřejně prospěšné práce i veřejnou službu považuji za užitečnou formu jak lidem, kteří byli dočasně postaveni mimo pracovní proces, uchovat si základní pracovní návyky," obhajuje veřejnou službu, s níž v principu souhlasí.

Veřejná služba byla protiprávní

Opačný názor zastává Fischerová. „Občanům, kteří byli vyškrtnuti z evidence uchazečů o zaměstnání, by mělo být za ušlou dobu doplaceno zákonné pojištění, o které v důsledku vyškrtnutí z evidence přišli, a zároveň by jim měl být přiznán za celou tuto dobu příspěvek v nezaměstnanosti, jako kdyby v den vyškrtnutí z evidence do ní právě vstoupili," prohlásila pro server EuroZprávy.cz.

Lidem, kteří tuto povinnost museli absolvovat, by vyplatila minimálně 1,5 násobek minimální mzdy. Zdůraznila, že odškodnění je nezbytné, protože stát jednal protiprávně a „tyto nejchudší lidi uvedl do těžké ekonomické situace, případně dluhů."

Ústavní soud zrušil veřejnou službu proto, že podle jeho rozhodnutí připomínala nucené práce. Lidé ji vykonávali bez nároku na odměnu či proplacení nákladů spojené s dopravou na místo výkonu služby. Ti, kteří na ni odmítli nastoupit, byli vyloučeni z evidence úřadů práce. Nezaměstnaní tak podle soudu na tom byli hůř než lidé odsouzení k veřejně prospěšným pracím.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…