Zeman: Vy jste nechali Zdeňka Bakalu krást!

05.09.2017 12:00

Svou cestu po Moravskoslezském kraji zahájil prezident Miloš Zeman setkáním s hejtmanem, zastupitelstvem kraje a starosty v sídle kraje. Úvodem jim poblahopřál a zároveň pokondoloval k jejich funkci.

Zeman: Vy jste nechali Zdeňka Bakalu krást!
Foto: David Hora
Popisek: Miloš Zeman na agrosalonu Země živitelka 2017 v Českých Budějovicích

„Jsem rád, že v Moravskoslezském kraji je nezaměstnanost 6 %. A přiznejme si, že kdyby nám tohle někdo řekl před několika málo lety, nevěřili bychom mu. Je to nezaměstnanost snů. Životní úroveň zde sice roste pomaleji než ve zbytku republiky, ale roste,“ zmínil Zeman úvodem. Pozastavil se však nad úbytkem obyvatel v kraji.

Následně se prezident zmínil o svých kompetencích a přinesl tři náměty pro věcnou diskusi. „Námět číslo 1: Jsem si vědom, že po OKD je ve složité situaci i vítkovický koncern. V čem vidím možnou pomoc?“ zeptal se prezident a zmínil možný vstup zahraničního investora do koncernu.

„Vítkovice byly skvělé ve výrobě celé řady produktů. Jediné, co neuměly, byly elektrárny. Tak je začaly dělat. Mimo jiné postavily v Turecku elektrárnu Adularya. Elektrárna byla postavena v blízkosti lignitového dolu. Když byly zavezeny do elektrárny kotle a tam instalovány, tak se zjisitlo, že ty kotle to uhlí spalovat neumí. Jenom absolutní blbec může vyprojektovat elektrárnu s kotly a neověřit si, že tamní uhlí není vhodné pro tyto kotle,“ pozastavil se nad elektrárnou Adularya v Turecku. „Závěr: Vyhodili jedenáct miliard korun. Jedenáct miliard, které musí zaplatit daňový poplatník, byť prostřednictvím pojišťovací společnosti,“ řekl. „Musíme trvat na tom, aby ti, kdo toto způsobili, odešli ze svých funkcí,“ zmínil Zeman.

Dále Zeman hovořil o nové pneumatikárně a o jejím umístění, jako druhém námětu. „Asi před pěti lety jsem strávil dvě pracovní večeře s firmou Nexen z Jižní Koreje. Seděli jsme tam s Jiřím Ciencialou a Jura říkal: No, víte, já jsem sice Polák, ale já si přeju, aby Nexen umístil svůj závod do České republiky. Tehdy jsme se snažili, aby to bylo právě na severní Moravě, to se nepodařilo, je to u Žatce,“ vyprávěl Zeman. „Teď jsem jednal v Číně s další pneumatikárnou. Výsledek jednání zní, že se rozhodli pro Česko a pro Moravskoslezský kraj. Střízlivý počet nových pracovních míst je 1500,“ podotkl Zeman s tím, že kde to konkrétně bude, musí rozhodnout hejtman. „Ostravská radnice je proti této pneumatikárně, což mě poněkud překvapilo,“ dodal Zeman.

Třetím námětem je podle Zemana zasedání tripartity, které se konalo před rokem. „Tripartita tehdy jednomyslně schválila stavbu vodního kanálu z polského Kožle do Mošnova. Na polské straně je vedle toho, že tam zřídili ministerstvo vnitrostátní plavby, velmi silná podpora této stavby. Přivedla i nové investice, nová pracovní místa. Tuto stavbu podporuje i pan primátor Ostravy. Jediný, kdo to však nyní nepodporuje, je vláda České republiky. Já si počkám, volby jsou blízko. Tento projekt by byl současně i první etapou mého oblíbeného kanálu Dunaj–Odra–Labe, kanálu, který prosazoval Karel IV., Franz Josef I., Tomáš a Jan Baťovi a naposledy já. Takže jsem v docela dobré společnosti,“ zmínil Zeman. 

Anketa

Kdo by měl být německým kancléřem?

hlasovalo: 7648 lidí

Závěrem svého úvodního slova pak kraj zkritizoval za to, že je v něm 14 chátrajících památek. „Moje žena dnes navštíví vypálený kostel v Gutech a předá finanční částku na jeho opravu. Taky jste si mohli ten kostel víc hlídat, aby ho ti žháři nevypálili,“ řekl kriticky Zeman.

A ve své „kanonádě“ pokračoval. „Dost dobře nechápu, proč jste se nepřipojili k trestnímu oznámení na Zdeňka Bakalu. Vždyť on vám tady plundruje region, způsobil vám neskutečné problémy,“ řekl rázně Zeman. „Vy se tváříte jako mrtvý brouk. Jako kdyby Bakalovo impérium bylo mimo tuto planetu, mimo tuto zemi. Nechápu, proč když jste nechali Bakalu krást, proč alespoň teď nepodáte trestní oznámení. Závěrem bych vám chtěl popřát hodně zdraví, životní pohody a hlavně hodně optimismu. Zdravý rozum musí zvítězit nad hloupostí,“ sdělil Zeman.

„Nikdo z nás není z toho, co se tady stalo, klidný a nikdo z nás není z toho šťasten,“ sdělil na Zemanova slova hejtman Ivo Vondrák (ANO). Trestní oznámení podle jeho slov v minulosti podáno bylo, nyní neuvažuje o tom, že by kraj podával své vlastní oznámení. Může se nad tím ale podle svých slov zamyslet. „Nerad se dívám dozadu, což je i Bakala, dívám se dopředu a na řešení následků,“ podotkl Vondrák. Následně se vyjádřil i k ostatním tématům, která prezident zmínil – posteskl si však na nedostatečné kompetence krajských samospráv.

Závěrem se pak Zeman podepsal do pamětní knihy a předali si s Vondrákem dary. Zeman předal Vondrákovi mozaiku „Inspirace Vysočinou“ ze starého dřeva. „Budu rád, když si ji umístíte do kanceláře, občas se na ni nejen podíváte, ale i pohladíte. Dřevo se má hladit,“ sdělil Zeman. „Život považuji za mozaiku. Skládáte jej ze střípků a musíte vědět, co je na konci,“ poděkoval Vondrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…