Zeman a Babiš? Je to zoufalý a místy až nebezpečný. Poslechněte si někdy Babiše, plácá pátý přes devátý. Farský a Kalousek si u Moravce notovali

23.09.2018 14:05

Moderátor Václav Moravec si do Žižkovské věže pozval Miroslava Kalouska (TOP 09). Společnost mu dělali předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský a předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Ten čelil kritice za to, že ČSSD navrhla na post velvyslance Tomáše Petříčka. Farský konstatoval, že zahraniční politiku řídí premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman. „Jejich výstupy jsou dost zoufalý a místy až nebezpečný," vypálil Farský. A Kalousek si ještě přisadil...

Zeman a Babiš? Je to zoufalý a místy až nebezpečný. Poslechněte si někdy Babiše, plácá pátý přes devátý. Farský a Kalousek si u Moravce notovali
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Z debaty Václava Moravce

 „Z asistenta europoslance ministrem zahraničí," zahájil Moravec první hodinu debaty s poukázáním na navrhovaného šéfa diplomacie Tomáše Petříčka, který spolupracuje s europoslancem Miroslavem Pochem (ČSSD). A hned se zeptal Chvojky, proč si ČSSD vybrala právě Petříčka. Chvojka prozradil, že Petříček byl jedním ze tří kandidátů na ministra zahraničí místo Pocheho. Pocheho odmítal jmenoval ministrem prezident Zeman. „Ten problém vytvořil prezident republiky a pan premiér Babiš a my jsme si řekli, že ne snad, že ustoupíme, ale že budeme ti moudřejší," konstatoval Chvojka.

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Kalousek se do Petříčka i do ČSSD pořádně obul. Petříček podle něj nemá neformální autoritu vlastní jiným ministrům zahraničí. „To bude limitovat mezinárodní váhu české diplomacie. ČSSD poškodila Českou republiku tím, že navrhla člověka bez neformální autority," konstatoval Kalousek. Farský mu dal za pravdu. Podle něj výběrem Petříčka oslabila jak Českou republiku, tak svou vlastní pozici ve vládě. „Máme tady dvojvládní na zahraničí Zeman - Babiš. Ty jejich výstupy jsou dost zoufalý a místy pro Českou republiku až nebezpečný," uvedl předseda poslaneckého klubu STAN. „Já vidím to, že tu máme dva hráče na mezinárodní scéně. A to je prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš. A ani jeden není typem politika, který by se dobrovolně vzdával části své moci," varoval Farský. „Jejich politika je špatná, nebezpečná a ohrožující naši budoucnost," pokračoval Farský.

Chvojka oponoval, že i v Rakousku měli jednoho mladého ministra zahraničí, kterému řada lidí nevěřila. Jmenoval se Sebastian Kurz a dnes je rakouským kancléřem. A čas ukáže, zda by podobně mohl vyrůst i Tomáš Petříček. Chvojka v této souvislosti připomněl, že stávající ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová také nebyla veřejnosti příliš známá. A dnes prý obstojně hájí program ČSSD a zájmy občanů. Chvojka nepochybuje o tom, že Petříček bude dobrým ministrem.

Kalousek si však trval na tom, že výběr pana Petříčka poškodí Českou republiku, byť si tím možná ČSSD vyřešila svůj vnitrostranický problém. To ale na jmenování ministrem nestačí. Farský dodal, že česká zahraniční politika je teď nejasná, prezident Zeman nás podle něj táhne na východ a stará se jen o své vlastní zájmy. A češti velvyslanci už nevědí, jakou politiku mají vlastně razit.

Kalousek dal Farskému za pravdu. Stačí si prý poslechnout, co ve veřejné části projevu říkal premiér Andrej Babiš velvyslancům na setkání s nimi. „Poslechněte si projev premiéra a pak si řekněte, co byste si z toho jako velvyslanec měl vzít. Vždyť on tam plácal pátý přes devátý," pravil Kalousek směrem k Moravcovi.

Když dostal znovu slovo Farský, kabinet Andreje Babiše nekritizoval jen za výběr ministra zahraničí, ale také za sestavování rozpočtu na příští rok. Podle Farského je nastaven špatně, protože v něm není prioritou školství a nezohledňuje fakt, že se z pohledu železniční dopravy stáváme „černou dírou, kterou je lepší objet". Rozpočet by měl proto počítat s modernizací dopravních tras.

Kalousek si ještě přisadil. „Vláda by měla investovat v poměru k výdajům alespoň tolik, kolik investovaly vlády v časech krize“. Tedy v době, kdy byl ministrem financí Kalousek. Pokud vláda v tomto smyslu rozpočet přepracuje, TOP 09 bude s Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou ochotna vést debatu.

Chvojka okamžitě oznámil, že ČSSD takovýto Kalouskův plán nepodpoří.

Moravec se Chvojky zeptal, zda je ČSSD stabilním koaličním partnerem, když platforma Zachraňme ČSSD v podstatě oslabuje vedení strany. Vedení strany skrze platformu kritizuje i první místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Chvojka odvětil, že to vnímá jako přípravu na tlak na stranu po volbách, ale tento tlak nic nemění na tom, že Jiří Zimola není poslancem ČSSD. Poslanecký klub je podle hosta jednotný.

Farský byl ze situace v ČSSD smutný. „Mně nedělá radost, když se takhle ČSSD vnitřně oslabuje až zasebevraždí," konstatoval Farský. Tento proces může skončit také tím, že ČSSD opustí vládu, Andrej Babiš si vybuduje jednobarevnou vládu a opře ji o podporu komunistů a SPD Tomia Okamury.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Kalousek Farského myšlenku ještě rozvedl. „Vezměte si, že místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna vyjadřuje veřejně a rád protiunijní a proruská stanoviska. Spolu s panem Václavem Klausem mladším a s pány (Jaroslavem) Doubravou (Severočeši) a (Jaromírem) Kohlíčkem (KSČM), což jsou opravdu certifikovaní bolševici, demonstrují spolu před maďarskou ambasádou a pak opravdu člověk neví, jakou politiku ČSSD dělá," uvedl Kalousek.

Chvojka nechtěl rozebírat vnitřní debaty v ČSSD před kamerami.

Moravec poté přehodil výhybku k migrační krizi a připomněl, že francouzský prezident Emmanuel Macron pohrozil zemím, které nechtějí přijímat uprchlíky, vyloučením ze Schengenu. Farský a Kalousek poznamenali, že snad nejde o reálnou hrozbu. Kalousek však jedním dechem dodal, že se ostatním evropským partnerům ani moc nediví, že českého premiéra kritizují.

Farský upozornil, že se Evropské unii daří migrační krizi řešit. Migrační vlna v porovnání s rokem 2015 významně poklesla. Migrační krize sice nebyla vyřešena úplně, ale daří se jí řešit postupně. Moravec však připomněl, že kritické hlasy proti EU v Česku sílí. „Nebylo by serióznější EU opustit?" zeptal se moderátor. Podle Farského ne, protože i díky EU už máme na kontinentě víc než 70 let mír.

Předseda klubu STAN také kontroval, že Andrej Babiš i maďarský premiér Viktor Orbán mají dost másla na hlavě a kritizují EU jen proto, aby odvedli pozornost od svých problémů. „Takto mi to připadá v případě Orbána, který v poslední době jen vypouští mlhu, aby zakryl problémy, které ve vlastní zemi má," uvedl Farský.

Kalousek si ještě přisadil útokem na Babiše, který podle něj Česko poškozuje. „Pod slovy ‚dobrovolná pomoc‘ si nikdo nepředstavoval idiotské výroky, že my sem nevezmeme jediného uprchlíka, i kdyby to potřeboval. To jsou výroky, které z České republiky dělá bandu sobců, ale Česká republika bandou sobců není," uzavřel.

Reprofoto: ČT, tan

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…