Zeman a Babiš? Zde jsou názory Jiřího Drahoše

30.03.2017 11:39

Demokracii, pravdu, rozum a úctu k lidem – tyto hodnoty chce v případě svého zvolení prosadit vědec Jiří Drahoš, jenž se rozhodl postavit prezidentovi Miloši Zemanovi. Uvedl to v rozhovoru pro Reflex.cz, kde mimo jiné také řekl, že by více otevřel Pražský hrad.

Zeman a Babiš? Zde jsou názory Jiřího Drahoše
Foto: jiridrahos.cz
Popisek: Jiří Drahoš

Kandidaturu na prezidenta Drahoš podle svých slov chápe jako logické vyústění svých vědecko-manažerských postů a pocitu odpovědnosti, který v této chvíli za naši zem cítí. Oznámil ji v Jablunkově, tam, kde vyrůstal. „Jablunkovu vděčím za ledacos,“ řekl. 

 Moje manželka nikdy netoužila být kandidátkou na první dámu, stejně tak ani jedna z mých dvou dcer nebyla mým úmyslem příliš nadšena. Ale pochopily mou základní myšlenku, že pokud chci prosadit výše zmíněné hodnoty a představy do reálného života, pak do toho jít musím. Všechna tři děvčata v mé rodině se tedy rozhodla, že budou stát při mně,“ dodal s tím, že jej podporují vesměs i kolegové. 

V rozhovoru také uvedl, že do prezidentské volby jde jako Jiří Drahoš. „V žádném případě se nechci a nebudu profilovat jako Antizeman ani antikdokoli,“ dodal. A vyjádřil se i k uplynulým čtyřem rokům Zemana na Hradě. 

„Miloš Zeman má promyšlenou politiku vůči svým voličům. Chválím ho, že poctivě objíždí kraje a diskutuje s občany, což lze samozřejmě brát i tak, že si dělá za státní peníze volební kampaň. Ale fakt je, že tohle prezident dělat má. Vytýkám mu hlavně to, že republiku navenek nereprezentuje jako opravdu suverénní stát. Je pro mě nepřijatelné, aby český prezident říkal v Číně, že se tam jezdí učit, jak stabilizovat společnost. Česká republika je v Evropě, patří do Evropy, do euroatlantického souručenství, a náš pan prezident tuto vazbu na můj vkus dost zpochybnil,“ zmínil kriticky Drahoš. Podle jeho slov má Zeman postup z prvního kola takřka jistý, až druhé bude velmi otevřené. 
 
Samozřejmě, že přišla řeč i na bezpečnost či na migrační krizi. Drahoš v té souvislosti zkritizoval nesmyslné vstupní kontroly a bariéry při příchodu na Pražský hrad, který dnes vnímá jako pevnost. Vadí mu i to, že na  Hradě je řada krásných prostor, kam se občané nemohou ze zcela nepochopitelných důvodů podívat. „Reprezentační prostory jsou dnes často pronajímány k čistě komerčním účelům sotva slučitelným s významem a důstojností Pražského hradu, například k oslavám podnikových výročí či narozenin vyvolených ‚prominentů‘,“ řekl s tím, že on sám by Hrad více otevřel veřejnosti. 
 
Migraci pak podle jeho názoru musíme čelit společně se všemi státy Evropské unie. „Měli bychom pomoci podle našich možností těm, kdo u nás hledají třeba dočasné útočiště před válečnými konflikty – musejí ovšem respektovat naše zákony a zvyklosti. Omezit příčiny migrace znamená řešit válečné konflikty i ekonomické problémy tam, kde vznikají. Nesmíme připustit ohrožení našich hodnot přicházejícími, ale ani těmi, kdo v Evropě již žijí,“ řekl jasně. 
 
Zdůraznil také, že dle jeho názoru je důležité, že patříme do Evropy, za nezpochybnitelné pak považuje členství v NATO i to, že vlastní bezpečnost musíme řešit v celoevropském kontextu. Vyjádřil se také ke KSČM, kdy stranu v případné vládě vnímá jako problém. „Respektuji, že KSČM je politickou stranou, jež má svoji voličskou základnu a zastoupení v Parlamentu. Ale při vědomí názorů některých představitelů této strany, například poslankyně paní Semelové, která zpochybňuje vynucené přiznání Milady Horákové a označuje zákon o protikomunistickém odboji za legalizaci terorismu, vzhledem ke komunistické adoraci Stalina, Gottwalda a dalších komunistických pohlavárů bych velmi přemýšlel, jestli vládu se spoluúčastí komunistů mohu jmenovat,“ zmínil.
 
Hnutí ANO pod vedením Andreje Babiše je pak podle něj stranou jednoho muže. „Po těch sedmadvaceti letech po revoluci nám zjevně demokracie přijde jako něco zcela normálního, už si často dokážeme jen stěžovat na to, že demokracie po nás chce, abychom mysleli, chodili k volbám, věděli, koho a proč volíme. Najednou začínáme nad tím, že žijeme v demokracii, mávat rukou se slovy: Ono to vlastně nějak funguje a my se o to přece tak moc starat nemusíme. Přitom současná politická situace, provázená nárůstem populismu, ukazuje, že to je zcela mylný předpoklad,“ dodal.
 
Demokracie je podle jeho slov velmi křehká květina. Lidé ji však dnes berou jako samozřejmost. „Takže se o nic nebijeme, nezajímáme se, prostě tak nějak demokraticky pospáváme,“ řekl.
 
Závěrem se pak Drahoš vyjádřil k tomu, že nebude nikdy stranickým kandidátem. „Ale nevidím důvod, proč bych se měl bránit nějaké průřezové politické podpoře nebo konsenzu v tom, že pro některé politické strany budu coby prezidentský kandidát přijatelný. Proč bych se měl takovéto podpory zříkat, to by bylo na hlavu postavené,“ dodal muž, jenž ani před listopadem, ani po něm v žádné partaji nebyl. „Takže tato země má opravdu šanci mít po dlouhé době na Hradě autentického nadstranického prezidenta,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …