Zeman a Babiš by u mě zkoušku neudělali, natřel je v ČT profesor Klaus

05.02.2014 22:50

Bývalá hlava státu Václav Klaus se opět v televizi opřel do společné evropské měny. Podle něj způsobila akorát největší ekonomický zádrhel v Evropě, a tak není moudré ji pro Česko přijímat. Miloše Zemana s Andrejem Babišem označil za eurofanatiky, kteří by si měli zodpovědět otázku, co jim na české koruně tolik vadí.

Zeman a Babiš by u mě zkoušku neudělali, natřel je v ČT profesor Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

Podle Klause je nesmysl euro přijímat, když každý vidí, co způsobilo v celé Evropě. „Euro naprosto jasně selhalo. Vytvořilo největší ekonomický zádrhel,“ řekl v ČT. Navíc, když nás k tomu nic nenutí, tedy kromě „ideologie evropanství“, nemá smysl k němu přistupovat. Klaus naopak nechápe „eurofanatiky“, kteří se ho snaží prosadit. Narazil při tom na Miloše Zemana a Andreje Babiše. „Ti by u mě zkoušku z měnové teorie neudělali,“ pousmál se exprezident. Navíc by ho zajímalo, proč nejdříve tito podpůrci eura neodpoví, v čem jim koruna tolik vadí.

Klaus v televizi kritizoval za přístup k euru a ekonomice i vládu. „Spoléhat na to, že ekonomický růst zajistí vláda, je omyl,“ řekl Klaus v pořadu Ekonomika. Už šest let přešlapujeme na místě a náš HDP je tři procenta pod tím, než tomu bylo v roce 2008. Tím se prý odlišujeme od zemí kolem nás, které naopak rostou. „Bavme se o vážných věcech, neslibujme,“ zopakoval.

To jsou samé regulace...

Česku tak podle Klause chybí hlubší strukturální změny, co by ekonomiku nastartovaly. Potřebujeme zbavit ekonomiku regulací. A to takových, které přináší jak „naše hloupost“, tak ty, se kterými přichází Evropská unie. A Klaus se obává toho, že právě Sobotkův kabinet bude postupovat ve šlépějích modelu Evropské unie. Bude pouze přidávat regulace a licence, povolení, zákazy a environmentální výdaje.

Klaus vidí řešení v nastartování debaty. Doslova v revoluční změně, která se rozhodne systém změnit. „Od této vlády to neočekávám,“ řekl v ČT. V nové vládě se totiž nikdo neprofiluje coby obhájce strukturálních reforem.  „Skutečná změna není to nejjednodušší řešení, tedy osekat vše, co jde,“ narazil exprezident na Miroslava Kalouska s Petrem Nečasem.

Socialistická revoluce

Novému kabinetu Klaus vyčetl také to, že „slibují, slibují a slibují“. Například, že uspoří. Podle exprezidenta ale na toto gesto moc prostoru po Nečasově vládě s Kalouskem nemají. Nemůžou slibovat, že někomu přidají a přitom dodrží deficit.

Václav Klaus se v TV krátce zmínil i o ČNB v souvislosti s loňskou intervencí. Česká národní banka se podle Klause zachovala nafoukaně, když se rozhodla oslabit korunu. Toto opatření totiž nebylo nutné, řekla bývalá hlava státu a vzpomněla na datum 7. listopadu, kdy se ČNB k této „módní vlnce“ rozhodla. „To je hezké. Datum socialistické revoluce. To je dobrý nápad to takhle brát, vidíte, to mě nenapadlo,“ zasmál se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …