Zeman a Babiš jsou nebezpečnější než Vandas a Konvička, udeřila expertka na radikály

05.06.2017 20:15

„Moc bych si přála, aby Babiš a Zeman zmizeli z české politiky, protože jsou nesmírně nebezpeční,“ řekla na adresu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana expertka na radikální pravici ve střední Evropě Lenka Buštíková pro server Info.cz. Zároveň pohovořila také o mainstreamových politických stranách ve střední Evropě, které podle jejích slov častěji přebírají rétoriku krajní pravice.

Zeman a Babiš jsou nebezpečnější než Vandas a Konvička, udeřila expertka na radikály
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Buštíková v rozhovoru uvedla, že v Babišovi a Zemanovi vidí mnohem větší nebezpečí než v lidech typu Vandase nebo Konvičky. „Ti nemají šanci ovládat hlavní média, podplácet lidi a nemohou ve svůj prospěch zneužívat státní správu a rozkrádat stát,“ uvedla expertka. U Zemana se pak obává ještě ruského vlivu.

Podle jejího názoru ve střední Evropě po roce 1989 převládala myšlenka, že až odejde starší generace, nastane ráj, protože mladá generace automaticky převezme demokratické hodnoty ze Západu. To však nenastalo – naopak – maďarský Jobbik nebo jiné radikální strany podle ní podporují často mladí lidé. Důležité pak prý je, že tu je rezervoár mladých lidí s opačným názorem, kteří jsou navíc ochotni bojovat za pluralitní demokracii. 

  • Původní text ZDE

„Politické elity mají nesmírnou zodpovědnost za to, jak se s extremistickými stranami zachází, jak moc se jim podlézá a zda se je nechávají říkat nehoráznosti. Pokud mainstreamové strany, které vládnou, budou cítit, že mají podporu zezdola, tak jim to může pomoct v boji s extremismem. Jestliže mají naopak pocit, že by jim to ve volbách mohlo uškodit, tak do ničeho nepůjdou,“ dodala.

Velkým momentem v otázce budoucího vývoje byla určitě migrační krize Evropské unie. Jako nebezpečí vnímá mainstreamové strany, jež jsou podle ní horší než extremisté. „Mají společnou myšlenku – je potřeba mít stát, který je pouze náš a žádné menšiny v něm nemají co dělat a nemají otravovat se svými požadavky. Nebezpečí pak spočívá v tom, že mainstreamové strany, které si to také myslí nebo si to jen strategicky půjčují od extremistů, jsou u moci, a mohou tak ohrozit demokratické instituce. Radikální pravice takovou sílu nemá, a nemůže proto manipulovat s ministerstvy nebo se státní správou obecně,“ dodala. 

Západní Evropa by si pak podle jejího názoru měla uvědomit, že tu v souvislosti s extremismem existuje další velké riziko, jímž je Rusko. Moskva totiž podle jejího názoru podporuje řadu radikálních pravicových stran v Evropě. „Za nebezpečné považuji, že ruský vliv neustále narůstá. Politici by si to měli uvědomit, přestat cpát hlavu do korýtka, protože jde o život,“ uzavřela.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…