Zeman a novičok: Do ČT si pozvali Randáka a ten se rozpálil: Ani kdyby to byl prezident zeměkoule...

07.05.2018 16:44

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše se v Česku nevyráběl, nevyvíjel, ani neskladoval jed novičok, který byl použit při otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii. Babiš to řekl po schůzce se šéfy tajných služeb, reagoval tím na prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který ve čtvrtek uvedl, že se v Česku jed novičok v malém množství vyráběl a testoval. Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák jej proto v ČT kritizoval za to, že šel na veřejnost s informacemi, které byly v utajovaném režimu.

Zeman a novičok: Do ČT si pozvali Randáka a ten se rozpálil: Ani kdyby to byl prezident zeměkoule...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Prezidenta za jeho vyjádření, že se u nás novičok vyráběl a testoval, pravicové strany kritizovaly. Podle bezpečnostního experta je problém, že pokud Zeman obdržel od tajných služeb zprávu, který byla v utajovaném režimu, údajně v režimu vyhrazeném, tak s ní nemůže vyjít jen tak ven. „A to ani kdyby to byl prezident zeměkoule, nemá právo s těmito informacemi operovat na veřejnosti. To bylo první a zásadní pochybení prezidenta,“ zdůraznil hned v úvodu rozhovoru na ČT24 Randák.

Anketa

Schvalujete vyjádření Miloše Zemana na téma novičok, učiněné 3. května na TV Barrandov?

89%
11%
hlasovalo: 17153 lidí

Jaké důvody svým prohlášením prezident Zeman sledoval, o tom se podle bývalého ředitele civilní rozvědky můžeme pouze dohadovat. „Faktem ale je, že takové prohlášení nepřispívá zahraničnímu obrazu České republiky. To je jednoznačné,“ doplnil.

Pokud prezident zadá tajným službám takový úkol jako v tomto případě, tedy zda se v Česku novičok vyráběl, není to podle Randáka nic proti ničemu, že to udělá takto veřejně. „Může úkolovat, ať prostřednictvím vlády, když jde o Bezpečnostní informační službu, nebo prostřednictvím ministra obrany, když jde o vojenské zpravodajství,“ vysvětlil Randák s tím, že v tomto žádné pochybení nespatřil.

Jiná věc však je, že i veřejně informoval, jak celá záležitost dopadla, zopakoval Randák. „Měl si v tomto případě vyžádat zprávu, která by nebyla v utajovaném režimu. Jakmile ji v utajovaném režimu obdržel, nemůže si s ní volně nakládat,“ je přesvědčen bezpečnostní expert.

Pokud tajné služby dostanou od prezidenta takový úkol jako v případě novičoku, měly by spolu podle Randáka při vyšetřování komunikovat. „Myslím, že z prohlášení Bezpečnostní informační služby vyplývá, že spolu nějakým způsobem skutečně komunikovaly, protože BIS uváděla, že ve své zprávě zohlednila infromace, které obdržela od vojenského zpravodajství,“ uzavřel Randák s tím, že pokud tajné služby získají rozdílné informace, měly by se hlavně sejít a informace si ujasnit a vyjednotit, aby si výsledný produkt neprotiřečil a byl identický.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…