Zeman bude o podpoře Rusnoka jednat s komunisty

23.07.2013 6:15

Prezident Miloš Zeman dnes bude pokračovat v sérii jednání se šéfy poslaneckých klubů o podpoře úřednické vlády. Na zámku v Lánech se sejde se zástupci klubu KSČM. Před hlasováním sněmovny o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka už stihl Zeman jednání se šéfy čtyř poslaneckých klubů. Už v neděli se sešel s představiteli Věcí veřejných a v pondělí se šéfy poslanců ČSSD, ODS a TOP 09 a STAN.

Zeman bude o podpoře Rusnoka jednat s komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik

Schůzka se zástupci strany LIDEM, která s osmi poslanci nemá klub, ohlášena nebyla. O podpoře už s komunisty jednal před týdnem Rusnok, který poté řekl, že s KSČM sdílí třeba snahu o proinvestiční rozpočet. Šéf KSČM Vojtěch Filip uvedl, že pro stranu bude klíčové, aby vláda souhlasila s předčasnými volbami, podporu ale tehdy ještě neslíbil. Dnes do jednání vstoupí prezident, který se setká se šéfem poslanců KSČM Pavlem Kováčikem. Po něm přijme předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Hlavním tématem schůzky bude podle Štěcha asi opětovná kandidatura Jana Sváčka na ústavního soudce.

ODS a TOP 09 trvají na tom, že úřednické vládě hlas nedají. VV a ČSSD budou o podpoře ještě diskutovat. Šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová pochválila po schůzce se Zemanem úřednickou vládu, že nebrání vyšetřování politických kauz. "Kdyby zůstal Nečasův kabinet, respektive nějaká jeho obměna u moci, vše by bylo zameteno pod koberec," řekla. Šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že se se Zemanem shodli, že by se neměla vracet pravicová koalice. "Každý máme jiné cesty, jak tomu zabránit," řekl.

Rozhodnutí o podpoře Rusnokovy vlády strany plánují na začátek srpna

O podpoře pro úřednickou vládu chtějí VV i ČSSD rozhodnout do 6. srpna. Zástupci obou stran ale prohlásili, že vyjednávání komplikuje kauza kolem splacení milionových dluhů prezidentského kandidáta a nynějšího ministra financí Jana Fischera.

ODS i TOP 09 mají jasno v tom, že úřednický kabinet nepodpoří. "U Rusnokovy vlády je úplně jedno, jaký má program. Vláda dělá vysoce expanzivní kroky ještě před důvěrou, takže si nedokážu představit, že by z našich řad důvěru dostat mohla," řekl šéf poslanců ODS Marek Benda.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petra Gazdíka prezident neřekl, jak by postupoval v případě, že Rusnokův kabinet nezíská podporu. Věří ale, že Zeman dá šanci Miroslavě Němcové (ODS) na sestavení kabinetu na půdorysu bývalé vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. I Benda to v Lánech prosazoval. Podle Tejce je ovšem jednou z úvah i to, že by se o sestavení zřejmě menšinové vlády pokusila sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…