Zeman bude objíždět venkov. Praha je knížecí, kavárenská a prohnilá, ironizuje komentátor

25.11.2014 14:13

Šéfkomentátor Aktuálně.cz Jan Lipold upozorňuje na rozdělující roli Miloše Zemana ve společnosti. Prezidentské cesty za občany, aby splnily svůj účel, se prý musí týkat pouze krajů, tedy republiky minus obyvatelé jejího hlavního města. „Jak by vypadala taková spanilá jízda po Praze, jsme viděli 17. listopadu. Metropole je knížecí, prohnilá a kavárenská, oslovit je třeba venkov, sůl země,“ píše Lipold.

Zeman bude objíždět venkov. Praha je knížecí, kavárenská a prohnilá, ironizuje komentátor
Foto: Facebook M. Zemana
Popisek: Prezident na besedě se studenty Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava

Jan Lipold poukazuje na cesty prezidenta Zemana, který chce více mluvit přímo s lidmi, především v krajích. Podle komentátora je ovšem základem pro nárůst klesající popularity vynechat obyvatelstvo „prohnilé dekadentní metropole“.

Cestám za voliči do krajů se někdy přezdívá „spanilé jízdy“. „Tohle slovní spojení je v tomto případě až nečekaně blízko původnímu významu: Za husitů šlo zhruba o kombinaci hlásání programu s loupežnou výpravou,“ vysvětluje autor.

Celý komentář ZDE:

„Aby spanilé jízdy plnily účel, který si od nich slibuje Hrad (zase jsme ve středověku, nedá se svítit), je ale třeba několika základních předpokladů. Například, o cestách nesmějí referovat média - buď vůbec, nebo stylem, jakým místní plátky za Rakouska-Uherska líčily návštěvu stařičkého mocnáře. Vhodné jsou online přenosy z předávání darů, zdravice okresního hejtmana, veselé historky z natáčení a podobně.“

Tím je prý také vyřešen problém, co s narušiteli, kteří si na prezidenta přichystají nějaký transparent nebo jedovatou otázku.

Výsledek je prý jistý

„A zejména, prezidentské cesty se skutečně musí týkat `krajů`, tedy republiky minus obyvatelé jejího hlavního města (kde by se přitom významně ušetřilo na cestovném i ubytování, ale nešť). Jak by vypadala taková spanilá jízda po Praze, jsme viděli 17. listopadu. Metropole je knížecí, prohnilá a kavárenská, oslovit je třeba venkov, sůl země,“ ironizuje dřívější výroky prezidenta.

„A pak se také `zjitřená atmosféra posledních týdnů`, `vyhrocená i z určitého mediálního hlediska`, bezpochyby uklidní. A je vlastně jedno, co bude prezident říkat a jak kuriózně to bude mluvčí Ovčáček vykládat, co všechno nám bude předkládat k uvěření. Výsledek je jistý: Dialog hloupě zaškatulkovaných hluchých v rozdělené zemi pokračuje,“ uzavřel Lipold na Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…