Zeman bude s prezidentem Kurdů jednat o bezpečnosti a ekonomice

12.05.2015 6:35

Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě setká s prezidentem iráckého autonomního Kurdistánu Masúdem Barzáním. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka budou jednat o bezpečnostní a ekonomické spolupráci obou zemí.

Zeman bude s prezidentem Kurdů jednat o bezpečnosti a ekonomice
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Brandýs nad Labem

Kurdští bojovníci dokázali v minulých měsících zastavit ofenzivu radikálů z organizace Islámský stát (IS) na severu Iráku a v některých oblastech je i vytlačit z míst, která měli pod kontrolou. Lze předpokládat, že právě o boji proti IS bude Zeman s Barzáním mluvit. Český prezident je dlouhodobým zastáncem tvrdého postupu proti islámskému terorismu a podporuje mezinárodní úder proti výcvikovým střediskům radikálů. 
   
Česká vláda loni Kurdům na boj proti IS darovala 500 tun starší munice v hodnotě 41 milionů korun. Šlo o deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů. 
   
Z ekonomických projektů v Kurdistánu měla česká společnost PSG získat sedmimiliardovou zakázku na stavbu plynové elektrárny. O tomto záměru v Česku nedávno jednal kurdský ministr energetiky Salahaddín Babikír. Podle Hospodářských novin firma o zakázku ale nejspíš přijde, neboť Česká exportní banka stále nerozhodla o financování projektu a nepodpořila jej ani ministerstva průmyslu a obchodu a financí. Kurdský investor proto zahájil jednání s německo-švýcarským konsorciem. 
 

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…