Zeman bude s ukrajinským ministrem zahraničí jednat o řadě hospodářských témat

10.09.2013 6:04

Prezident Miloš Zeman bude dnes jednat s ukrajinským ministrem zahraničí Leonidem Kožarou o politickém sbližování Kyjeva s Evropskou unií. Ukrajina se chystá k podpisu asociační dohody a vytvoření zóny volného obchodu s Bruselem, proces ale ztěžuje věznění expremiérky Julie Tymošenkové, které Západ kritizuje.

Zeman bude s ukrajinským ministrem zahraničí jednat o řadě hospodářských témat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Český prezident dnes odpoledne přijme také marockého korunního prince Mulaje Hasana a jeho matku. Schůzka bude soukromá, sdělil Hrad.

Asociační dohoda mezi Bruselem a Kyjevem má být podepsána na konci listopadu. Zeman bude s Kožarou jednat o situaci v zemi. Český prezident se chystá Kyjev navštívit příští měsíc, pozval ho tam jeho protějšek Viktor Janukovyč. Zeman doufá, že jeho návštěva napomůže dalšímu přiblížení Ukrajiny k EU.

Prezident při návštěvě Německa již dříve kritizoval věznění Tymošenkové, o níž se spekuluje, že by mohla odejít do exilu v České republice nebo právě v Německu.

Zóna volného obchodu by mohla pomoci i českým firmám

Zeman má s ukrajinským ministrem zahraničí jednat také o řadě hospodářských témat. Příležitosti pro české firmy by mohlo přinést plánované zřízení zóny volného obchodu s EU. Závod na výrobu aut na Ukrajině nedávno otevřela automobilka Škoda. Česká firma Alstom zase dodá součástky na modernizaci jedné z tamních jaderných elektráren.

Prezident dnes také na soukromou návštěvu přijme marockého korunního prince Hasana, kterého doprovodí matka Lalla Salma a princezna Lalla Chadídža. Jednání se podle informací ČTK zaměří zejména na humanitární aktivity princezny Salmy, která se dlouhodobě zabývá podporou boje proti rakovině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…