Zeman bude se Zaorálkem diskutovat o kauzách odebraných dětí v Norsku

16.03.2016 6:26

Kvůli kauzám českých dětí, které v Norsku z rodin odebraly tamní úřady, se dnes sejde prezident Miloš Zeman s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Schůzky na Hradě se měla původně účastnit i ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Pobývá ale v zahraničí.

Zeman bude se Zaorálkem diskutovat o kauzách odebraných dětí v Norsku
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Zeman šéfovi české diplomacie předložil už dva návrhy mezistátní smlouvy, která upravuje postup české a norské strany v dětských kauzách. Zatímco první dokument měl zajistit vydávání odebraných dětí do vlasti, druhý se zabývá spíš sociálně právní ochranou. Tu má na starosti resort práce. Zaorálek podle své mluvčí Michaely Lagronové požádá proto hlavu státu o odložení jednání do doby, než se ho bude moci zúčastnit i ministryně Marksová. S prezidentem by chtěl jednat o zahraničních záležitostech.

Případné smlouvy mezi Norskem a Českem vyvolaly před pár dny mezi Hradem a Zaorálkem spor. Zeman oznámil, že se na znění s ministrem už dohodl. Zaorálek to popřel.

Zemanovy návrhy vznikly ve spolupráci s výborem podporovatelů rodin odebraných dětí. Podle nynějšího dokumentu by se české a norské úřady musely o kauzách dětí informovat. Důvodem zásahu v rodinách by nesměly být kulturní odlišnosti či rozdílná výchova. Odebrané dítě by mělo jít k příbuzným, nebo k pěstounům stejné státní příslušnosti. Rodiče by se měli s potomky vídat aspoň dvakrát do měsíce po 12 hodinách. Podle smlouvy by se přezkoumaly i ukončené případy.

Podle právníků návrh smlouvy upřednostňuje spíš zájem rodičů než dětí. Není také v souladu s mezinárodními úmluvami.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…