Zeman burcoval před zaplněným náměstím: Argumentovat spodním prádlem, to je chabý argument. A zneužít státní svátek ke kampani na Staromáku...

03.11.2016 16:28

V rámci své návštěvy Moravskoslezského kraje navštívila hlava státu Miloš Zeman také Rýmařov. S občany probral nejen prezidentské volby v USA, ale i migrační krizi. „A víte, co byl můj první ochutnaný alkoholický nápoj?“ zeptal se občanů. „Bylinný likér Praděd,“ svěřil se mimo jiné.

Zeman burcoval před zaplněným náměstím: Argumentovat spodním prádlem, to je chabý argument. A zneužít státní svátek ke kampani na Staromáku...
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Moravskoslezského kraje

„V prvním volebním období se někdy volí na základě slibů. Ale chcete-li být zvolen podruhé nebo potřetí, tak už ty sliby musíte plnit,“ poblahopřál Zeman úvodem starostovi Rýmařova ke čtvrtému volebnímu období. Následně vyzval občany, aby z kraje neodcházeli. „Udržíte si svůj domov,“ řekl.

„Tibetská vlajka vznikla v roce 1912. Byla to vlajka otrokářsko-feudálního společenství. Nikoliv státu, protože Tibet nebyl stát. Chcete-li tedy mávat otrokářskou vlajkou, v klidu to dělejte. Ale musíte vědět, že je to vlajka otrokářů,“ vzkázal ještě před diskusí do publika, kde jeden z přítomných mával tibetskou vlajkou.

Jeden z místních občanů se zeptal na prezidentův postoj ke kroku ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a jeho přijetí dalajlámy. „Když jsem byl předsedou vlády, vyměnil jsem z nejrůznějších důvodů deset ministrů. Kdyby byl v mé vládě pan Herman, byl by jedenáctý. Důvod je velice prostý. Každý politik má hájit národní zájmy své země. V našem případě národní zájmy České republiky. Tím, že pan Herman poškodil Českou republiku, poškodil i národní zájmy, mimo jiné například národní zájmy českých zemědělců,“ poukázal na zrušenou cestu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) do Číny. Agrární komora podle něj včera vydala kritizující prohlášení na adresu i právě Mariana Jurečky, který se přidal na stranu Hermana. 


Prezident Miloš Zeman na náměstí v Rýmařově.

Ať kandidáti na prezidenta prokážou, zda jsou toho hodni...

„Jsem výborný prognostik, a proto vám mohu se stoprocentní pravděpodobností říci, že vyhraje ten nejlepší,“ řekl k výsledkům sněmovních voleb v příštím roce Zeman. „Se stoprocentní pravděpodobností vyhraje buď Donald Trump, nebo Hillary Clintonová. Kdybych já byl americký občan, volil bych Trumpa. Donald Trump je výraznějším odpůrcem islámského radikalismu, ať už v podobě Islámského státu,“ sdělil následně k prezidentským volbám v USA.

Sám své rozhodnutí, zda bude nebo nebude kandidovat, nesdělil. „To učiním až v březnu příštího roku. Pokud jde o kandidaturu kohokoliv dalšího, říkám jediné: Nebudu nikoho kritizovat, nebudu ani nikoho chválit. Ať všichni kandidáti prokážou, zda jsou hodni toho, aby si je lidé zvolili za prezidenta,“ sdělil Zeman.

Řeč přišla i na rozpočtové určení daní. „Dejme peníze úspěšným a seberme je neúspěšným,“ domnívá se hlava státu.

A jaký má názor na ukradenou prezidentskou standartu a místo ní vyvěšené prezidentské trenýrky? „Nejsem soudcem, abych rozhodoval o potrestání. Prezidentská standarta je jeden ze státních symbolů. Není to žádná osobní standarta. A jestli někdo argumentuje spodním prádlem, je to chabý argument. Stejně tak státní svátek není svátkem Milošem Zemana. Zneužít státní svátek k předvolební kampani na Staroměstském náměstí považuji za neúctu k tradici. Země, která si neváží svých tradic, nemá ani dobrou budoucnost,“ apeloval.

Vyjádřil se i k proslulé lánské schůzce a také ke svému zdraví. „Mám bolavé nohy. Ale politika se dělá mozkem, nikoliv nohama,“ řekl.

Nechybělo ani ekonomické téma intervencí. „Jsem proti měnovým intervencím. Od začátku jsem proti nim vystupoval. Devalvací koruny každý z našich občanů zchudl asi o šest procent. Asi o šest procent se znehodnotily jeho úspory. A to poznáte, když vyjedete do zahraničí. Jsem pro ukončení měnových intervencí, neboť je pokládám za škodlivé pro naši ekonomiku,“ sdělil. Česká národní banka je podle jeho názoru až příliš nezávislá a může dělat i ty kroky, které nejsou v souladu s hospodářskou politikou vlády.

Jsem proti vyplácení dávek nepracujícím Čechům, natož cizincům, hlásí prezident

Závěrem se diskutovalo o muslimech i migrační krizi. „Ať si muslimové žijí pokojně ve svých zemích. Ať se každá kultura vyvíjí samostatně. Rozlišil bych imigranty, kteří sem jdou za prací a kteří sem jdou za sociálními dávkami. Jsem proti vyplácení sociálních dávek i našim občanům, kteří odmítají nabízenou práci. A tím více jsem proti vyplácení sociálních dávek cizincům,“ řekl. Následně zmínil Ukrajince i Vietnamce. „Občas pěstují marihuanu. Ale jinak bych chtěl, aby pracovní morálka našich občanů byla stejně dobrá jako ta jejich,“ uzavřel Zeman, následně se podepsal do pamětní knihy, připjal prezidentskou stuhu na prapor města a převzal dary. „Slunce v duši,“ popřál občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…