Zeman by měl senát hájit, a ne ho napadat, brání horní komoru parlamentu Štěch

18.10.2016 19:45

Prezident Miloš Zeman by neměl napadat ústavní instituce. V reakci na dnešní prezidentovo zpochybňování smyslu senátu to uvedl předseda horní komory parlamentu Milan Štěch (ČSSD). Podle místopředsedy senátu Přemysla Sobotky (ODS) by měl prezident hájit ústavu své země, ne ji svými výroky destabilizovat. Oba připustili, že nízká volební účast je problém, není ale „seriózní“ spojovat výsledek voleb s návrhem na zrušení senátu, míní Štěch.

Zeman by měl senát hájit, a ne ho napadat, brání horní komoru parlamentu Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Zeman dnes v rozhovoru pro Českou televizi (ČT) zpochybnil smysl senátu. Podle něj by sice mohl být pojistkou demokracie, ale není si jist, jestli horní komoru Česká republika potřebuje. Lidé si senátu neváží, jinak by byla volební účast vyšší, uvedl. Podle něj je volební účast stejně jako potřeba senátu téma k řešení.

Podle Štěcha má senát smysl. „Prokázal to svou usilovnou a trpělivou prací na zlepšování zákonů. V 60 procentech poslanci uznali, že změny navržené senátem jsou změny k lepšímu. Naprostá většina horních komor parlamentů evropských zemí při opravách zákonů zdaleka tak úspěšná není,“ sdělil ČTK. Prezident Zeman může mít podle něj výhrady k jednotlivým osobám, ale neměl by napadat ústavní instituce.

Malá volební účast, která dosáhla 15,4 procenta voličů, je podle Sobotky určitě problém. Nízká byla ale i účast v evropských volbách a poslance Evropské unie také nerušíme, poznamenal. „Jsem si jist, že podobnou větu by prezident neřekl, kdyby ve druhém kole uspěl pan Babiš, jeho zřejmý přítel,“ uvedl Sobotka.

Hnutí ANO získalo v letošních senátních volbách tři mandáty, ačkoliv první kolo vyhrálo a v senátním finále mělo 14 zástupců. Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš dlouhodobě zastává názor, že senát je zbytečný, avšak debata o případném zrušení horní komory není nyní podle místopředsedkyně sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO) pro ANO prioritou.

V letošních senátních volbách byla nejúspěšnější KDU-ČSL, která vyhrála v devíti ze 27 obvodů. STAN a ODS získaly tři mandáty, sociální demokraté dokázali zvítězit jen ve dvou obvodech stejně jako TOP 09 a Severočeši.cz. Zastoupení KSČM v senátu zůstane jednočlenné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…