Zeman: Ať se tendr na Temelín vypíše znovu

17.02.2014 15:14

Prezident Miloš Zeman by přivítal, kdyby se společnost Areva vrátila do tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Podle něj by zařazení vyloučené francouzské firmy mohlo snížit cenu zakázky. Zeman by byl pro vypsání nového výběrového řízení na dostavbu Temelína. Toho se nyní účastní americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Prezident to řekl na dnešní návštěvě Jihočeského kraje.

Zeman: Ať se tendr na Temelín vypíše znovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman byl hostem pořadu Hyde Park. Vysílalo se přímým přenosem z Pražského hradu

„Podpořím dostavbu Temelína a také rozumné konkurenční prostředí. Začlenění Arevy do výběrového řízení by prospělo ke kvalitě a ceně dostavby dvou bloků Temelína," uvedl Zeman. Současný vyhlášený tendr by měl podle něj skončit bez vítěze a následovalo by pak nové řízení. „Když soutěží tři, tak máte vždy jistotu, že srazíte cenu o pět procent dolů oproti tomu, když soutěží dva. Já si myslím, že tímhle (novým tendrem) se ztratí jen pár měsíců. Navíc Areva je významný hráč na mezinárodním trhu," řekl prezident.

O vyřazení Arevy z tendru se zajímá i Evropská komise

Arevu předloni v říjnu z tendru vyřadil ČEZ s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti nezveřejnil. „Areva dala projekt, který neobsahoval takové detaily jako je cena a harmonogram. S tím musíte každého účastníka tendru vyhodit," řekl dnes Zeman.

Loni v říjnu Krajský soud v Brně na návrh Arevy vydal předběžné opatření, podle nějž ČEZ s případným vítězem tendru nemůže uzavřít smlouvu. Vyřazení Arevy a okolnosti tendru prošetřuje Evropská komise. Veřejnou zakázku na dostavbu Temelína vyhlásil ČEZ v srpnu 2009 za vlády úřednického kabinetu Jana Fischera.

O vyřazení Arevy z tendru se zajímá i Evropská komise. Česká strana jí předala loni v prosinci část podkladů, o které žádala. Areva si po svém vyloučení z tendru stěžovala u komise, která v EU dohlíží na uplatňování pravidel hospodářské soutěže. Komise pro to, aby mohla o stížnosti rozhodnout, chce znát kritéria, podle nichž Česko Arevu ze zakázky vyřadilo.

Stavba by měla být podle plánu dokončena v roce 2025

Dva nové bloky temelínské elektrárny by měly více než zdvojnásobit její výkon, který nyní činí 2000 megawattů. Stavba by měla být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let. Podle původního harmonogramu měl ČEZ vítěze zakázky za několik set miliard korun vybrat loni na podzim. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš ale už v létě řekl, že ČEZ o dostavbě Temelína rozhodne koncem roku 2014 nebo až v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…