Zeman by rád autokracii. Musíme mu v tom zabránit, prohlásil Kalousek

04.07.2013 20:32

Odcházející ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek plánuje po opuštění rezortu zcela se soustředit na výkon své stranické i poslanecké funkce. Uvedl to v rozhovoru pro server PrvníZprávy.cz.

Zeman by rád autokracii. Musíme mu v tom zabránit, prohlásil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek

"V tomto období totiž poslanecká práce bude na více než plný úvazek. Už s ohledem na to, že budeme mít vládu, kterou nikdo nevolil. Proto budou následující týdny a měsíce velmi důležité pro nás všechny," poznamenal Kalousek.

V souvislosti se současným politickým vývojem v zemi a utváření vlády pod vedením premiéra Jiřího Rusnoka připomněl svůj kritický postoj k prezidentovi Miloši Zemanovi. "Panu prezidentovi by se nepochybně líbil autokratický způsob vládnutí v České republice. Proto je nyní myslím důležité, aby Poslanecká sněmovna svou činností zabránila podobnému vývoji v naší zemi. I z tohoto důvodu teď o eventuálním volnu vůbec nepřemýšlím," poznamenal na jeho adresu.

Hanzel: Jako v únoru 1948

Kalouskův názor sdílí i bývalý osobní tajemník prezidenta Václava Havla Vladimír Hanzel. „Zeman má teď silně nakročeno k prezidentskému systému, tedy k autoritativnímu režimu, v němž bude vládnout on a jeho vůle. Obávám se, že selže i Poslanecká sněmovna a neodhlasuje si vlastní rozpuštění,“ nechal se slyšet. „Je tu paralela s únorem 1948. Tehdy selhaly prakticky všechny demokratické brzdy a veškerá moc přešla poměrně hladce do rukou komunistů,“ obává se Hanzel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…