Zeman by se měl starat o lidi s nízkými a středními příjmy, kteří ho volili. Ne o miliardáře, rýpl si Sobotka do prezidenta kvůli Babišovi

14.01.2017 9:13

Obsáhlý rozhovor poskytl dnešnímu Právu premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Mluvilo se v něm hlavně o novele zákona o střetu zájmů.

Zeman by se měl starat o lidi s nízkými a středními příjmy, kteří ho volili. Ne o miliardáře, rýpl si Sobotka do prezidenta kvůli Babišovi
Foto: Hansniko Štembera
Popisek: Interpelace na premiéra Bohuslava Sobotku. Řešil se například i Fidel Castro. Padouch nebo hrdina?

Zákon o střetu zájmů se podle Sobotky nepřijímal kvůli Andreji Babišovi, ale proto, „že stále více bohatých lidí vstupuje do politiky, chtějí získat veřejné funkce a tím i vliv na to, jak jsou stanovena pravidla“. Sobotka poukázal na to, že tito lidé s veřejnými funkcemi získávají obrovské množství informací. „Pokud nechtějí opustit své podnikání a chtějí mít jak politickou moc, tak své firmy a vše, co je s tím spojeno, tak tím vytvářejí riskantní situaci pro demokracii a spravedlivé fungování státu. Proto bylo potřeba přijmout pravidla, která budou platit pro všechny,“ vysvětlil premiér.

Uvedl také, že sociální demokraté nevytvořili koalici s ANO proto, aby kryli střet zájmů Andreje Babiše. Koalici dali dohromady kvůli tomu, aby mohli prosadit vlastní program, se kterým kandidovali do voleb.

Zkušenost sociálních demokratů za poslední tři roky je podle Sobotky taková, že střet zájmů v případě Agrofertu je skutečně obrovský. „Myslím si, že ani my, ani lidovci jsme si na začátku funkčního období nedokázali představit, jak často bude střet zájmů diskutován. To nejsou jen pověstná biopaliva, nad kterými Sněmovna strávila hodiny a hodiny debat, to je i otázka zakázek firem Andreje Babiše pro Lesy ČR. Nebo zakázky, které se týkají Státní správy hmotných rezerv, dotací, které jsou poskytovány z EU,“ uvedl Sobotka.

Ohledně toho, že prezident chce dát novelu zákona o střetu zájmů k posouzení Ústavnímu soudu, Sobotka poukázal na to, co říkal prezident před volbami, když kandidoval. Tehdy říkal, že chce být prezidentem dolních deseti miliónů. Andrej Babiš ale podle Sobotky zrovna není typický představitel dolních deseti miliónů obyvatel ČR. Miloš Zeman by se podle něj měl více zajímat o věci, které se týkají bezprostředně jeho voličů. Poukázal na to, že Miloše Zemana nevolili miliardáři, ale lidé s nízkými a středními příjmy. Pro ně se snaží sociální demokracie ve vládě řadu věcí prosadit. „Tady necítím takovou podporu Miloše Zemana pro ty věci, které tlačí soc. dem., ať už je to zvyšování minimální mzdy nebo reforma dětských přídavků, aby je dostalo víc pracujících rodin s dětmi,“ posteskl si Sobotka.

Miloš Zeman by si měl podle něj vzpomenout, s jakým programem kandidoval a jací lidé mu dali svůj hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…