Zeman by už ve čtvrtek mohl mít na stole jména ministrů, prozradil Chovanec v televizi

15.12.2013 12:44

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by mohl na čtvrteční schůzce předat prezidentovi Miloši Zemanovi konkrétní návrh na rozdělení ministerstev mezi strany vznikající trojkoalice. V pořadu Partie v televizi Prima to dnes prozradil místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Očekává, že Sobotka by podle něj mohl dostat pověření k sestavení vlády do Vánoc. „Je to trochu optimistické, ale ne nereálné,“ reagoval poslanec za hnutí ANO Martin Stropnický, další host pořadu.

Zeman by už ve čtvrtek mohl mít na stole jména ministrů, prozradil Chovanec v televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Stropnický očekává, že Ministerstvo vnitra připadne ČSSD. Odmítl tak možnost, že by se do čela rezortu postavil ředitel Transparency International David Ondráčka. Sám šéf hnutí ANO Andrej Babiš přišel s touto možností a Ondráčka se nechal slyšet, že by nabídku přijal.

Nyní je ale podle Stropnického vše jinak. „Předpokládám, že to Babiš zkusil, to se v politice musí,“ poznamenal s úsměvem. Náhlý obrat vysvětlil tím, že při rozdělování ministerstev se vytváří jakési dvojice a není proto možné, aby jedna strana měla ministerstvo financí i vnitra zároveň. Křeslo ministra financí obsadí zřejmě Babiš, rezort vnitra by tak měla v režii ČSSD.

„Ať už se ministrem obrany stane kdokoliv, nehledě na mou osobu, tak musí být slušný, chytrý, pracovitý a ochotný převzít zodpovědnost,“ podotkl. Možnost, že by se jím stal on sám, nevyloučil ani nepotvrdil. Jedná se prý jen o jednu z hypotetických možností.

Hostem pořadu byl i sám Ondráčka, který náhlý obrat nemá Babišovi za zlé. „Byl jsem osloven v situaci, kdy ani hnutí ANO, ani ČSSD neměly žádného kompetentního člověka, zvážil jsem to a řekl jsem ano. Nyní je jiná situace a já to samozřejmě respektuji,“ nechal se slyšet.

Jména ministrů jsou jen mediální spekulace

Chovanec však jakékoliv spekulace považuje jen za předčasné. Jasné je podle něj zatím jen to, že se Sobotka zřejmě stane premiérem a Babiš bude usilovat o Ministerstvo financí. „Tajenka se začne vyplňovat až v pondělí, až bude doplněná, tak jsme připraveni jít za panem prezidentem a hájit ten návrh jako celek,“ zdůraznil s tím, že už ve čtvrtek by předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mohl předložit Zemanovi konkrétní návrh na rozdělení ministerstev mezi strany vznikající trojkoalice.

Moderátor pořadu Jan Punčochář se podivil nad tím, že přece nějaký zdroj tyto spekulace mít musejí. „My je do médií rozhodně nepouštíme,“ ohradil se Chovanec rázně. Zemana označil jako politika dohody, a proto věří, že pokud i všechna následující jednání proběhnou korektně, nebude mít se jmenováním nové vlády žádný problém.

Chovanec i Stropnický věří, že vyjednávání nezkomplikuje ani nespokojenost předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, kterou ostře vyjádřil ve vzkazu z Ameriky. „Neměli bychom se ‚prsit‘, kdo čeho dosáhl na čí úkor. Když to dělají tři, musí to být tým a musí vládnout velkorysost. Tohle je jako vzkaz z jiné planety,“ kroutil hlavou Stropnický. Chovanec s jeho slovy souhlasil a Bělobrádkův krok přirovnal k dělostřelecké výpravě.

Ondráčka hodnotí hotovou koaliční dohodu vesměs pozitivně a též považuje průběh dosavadních jednání za standardní. Pochvaluje si zejména, že obsahuje řadu témat, která předchozí vlády zcela opomíjely, například zabránění anonymitě akcií či zabavení majetku z trestné činnosti. „Smlouva je ale poměrně hodně obecná, bude potřeba ještě zpřesnit,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…