Zeman byl Evropan s velkým E a najednou otočil, stěžoval si v rádiu Švejnar

08.06.2016 17:51

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl ekonom a profesor na Kolumbijské univerzitě v New Yorku Jan Švejnar. S Helenou Šulcovou mluvil o tom, že by volil Hillary Clintonovou, zmínil se o budoucnosti Velké Británie, Evropské unii a také o svojí případné kandidatuře na prezidenta ČR, na kterou je však ještě čas.

Zeman byl Evropan s velkým E a najednou otočil, stěžoval si v rádiu Švejnar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar, kandidát na prezidenta

„Krátkodobě vlny migrantů samozřejmě vyvolávají vlny nevole,“ řekl Švejnar o strategii Donalda Trumpa, který ke sběru politických bodů využívá problém migrace.

Bernie Sanders je podle něj velký bojovník, který však už nemá reálnou šanci na to, aby se stal demokratickým kandidátem na prezidenta. Přesto však dělá Clintonové problémy.

„Mnoho lidí vidí Clintonovou ne jako ideální kandidátku, ale jako menší zlo,“ řekl Švejnar s tím, že mezi ním a Clintonovou je rozdíl v tom, že Sanders je „principiální člověk“, který si stojí za svými názory. „Myslím, že opravdu se snaží razit své principy a své názory, paradoxně se v některých principech shoduje s Trumpem.“

Kandidatura Hillary Clintonové je však stále nejistá, jelikož ji čeká vypořádat se ještě s mnoha problémy, které v poslední době vyvstaly. Švejnar naznačil, že Trump je tak „nepředvídatelný“, že by rozhodně neměl mít přístup k jaderným zbraním.

„Já si myslím, že si musíme uvědomit, že mnoho kandidátů vypadalo mnohem hůř během kampaně a potom, když začali vládnout a měli svůj tým poradců, byli umírněnější,“ dodal Švejnar, zvolil by však Clintonovou, protože je „prověřená“ a zkušenější než Trump.

„Já jsem pro tu smlouvu, protože si myslím, že výhody budou převažovat nad nevýhodami,“ prohlásil o smlouvě TTIP Švejnar a dodal, že věří tomu, že bude ještě dodatečně regulována. Vyjádřil také svůj názor, že to bude lepší, protože všechno bude levnější včetně cestování.

Švejnar zatím neuvažuje o tom, že by kandidoval na prezidenta. „Není to ještě na pořadu dne, máme krajské volby, budeme mít parlamentní volby,“ řekl s tím, že je nejprve třeba vyjasnit si klíčové otázky zahraniční politiky.

Celý pořad zde.

„My jako občané republiky stále vnímáme prezidenta jako velmi důležitou osobnost,“ řekl Švejnar a dodal, že Zeman je zdatným politikem, který má vyhraněné názory, přičemž dělá svou kampaň takřka neustále skrze své návštěvy po krajích. „To byl člověk, který byl velký Evropan s velkým E, a najednou otočil,“ kritizoval Zemana a zmínil například jeho „zavření dveří“ americkému velvyslanci. Zároveň připomněl, že Zeman rozhodně není neporazitelný.

„My jsme velice pasivní, vidíme se jako součást Evropy, ale ne jako členové klubu, kteří spoluurčují jeho směřování,“ podotkl Švejnar s tím, že bychom měli být aktivní a určovat evropskou i celosvětovou politiku.

„Já žiji jak zde, tak v Americe, zde vlastním byt, v Americe ne, zde platím daně,“ řekl Švejnar s ohledem na prezidentovu výtku, že kandidát na prezidenta by se neměl bát žít v České republice. „Já jsem stejně rád v Praze jako na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Švejnar věří tomu, že Jiří Rusnok v roli guvernéra České národní banky obstojí, protože na to má dostatek zkušeností jak ze sektoru státního, tak i soukromého.

„Nikdo nemá přesné odhady. Můj odhad je ten, že to poškodí více Británii než Evropu, ale i pro Evropskou unii by to mohlo mít neblahé následky,“ komentoval pak Švejnar budoucnost Velké Británie po červnovém referendu o jejím členství v EU. Pro Českou republiku je dozajista výhodnější být v EU a také v eurozóně, v té ale až poté, co si vyřeší svoje současné problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…