Zeman byl přes noc v Motole, jeho stav není vážný

31.10.2013 10:54

Prezident Miloš Zeman zůstal přes noc v motolské nemocnici. Jeho stav není vážný, odpoledne bude propuštěn domů. Léčit se pak bude asi měsíc a půl, řekla ČTK mluvčí fakultní motolské nemocnice Pavlína Danková. Lékařské konzilium Zemanovi doporučilo zrušit zahraniční cesty. Kvůli zranění Zeman příští týden také nepojede do Olomouckého kraje.

Zeman byl přes noc v Motole, jeho stav není vážný
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman hovoří s občany v Břeclavi

 "Stav vážný není, ale je poměrně bolestivý. To zranění je nepříjemné a zatím se léčba odhaduje na zhruba šest týdnů," řekla Danková. Prognóza se může podle vývoje stavu změnit, dodala.

Zeman dopoledne absolvuje několik vyšetření. Šéf jeho lékařského konzilia, ministr zdravotnictví Martin Holcát, ČTK ve středu řekl, že by prezidentovi chtěli udělat neurologické a interní vyšetření.

Pokud by prezidentova léčba skutečně trvala šest týdnů, Zeman by přišel o plánované návštěvy Olomouckého, Jihočeského, Královéhradeckého, Plzeňského a zřejmě i Libereckého kraje. V polovině listopadu měl prezident navštívit evropské instituce ve Štrasburku. Na začátek prosince Hrad plánoval jeho pracovní cestu do Rumunska a Srbska. Zatím není jasné, jaké cesty bude hlava státu nucena zrušit.

Zemanovy aktuální problémy nesouvisí s cukrovkou ani s pitím

Prezident má k dispozici takzvané prezidentské apartmá na interní klinice, které si ale může zaplatit v rámci nadstandardu každý pacient. Za den je to 2500 korun, k tomu si může připlatit i nadstandardní stravu, což je 200 korun denně. V apartmá je pracovna, ložnice, koupelna, WC a pacient ho má pouze pro sebe. Podobně jako v jiných pokojích je v apartmá televize a připojení na internet.

Zeman si poranil pravé koleno v noci z úterka na středu. Udělal se mu krevní výron, kvůli němuž ho ochranná služba ve středu ráno převezla autem do motolské nemocnice. Z ní byl po vyšetření propuštěn a odjel úřadovat do zámku v Lánech. K večeru se ale do Motola vrátil.

Zemanovy aktuální problémy podle Holcáta nesouvisí s cukrovkou, kterou prezident trpí. Nejsou spojeny ani s popíjením alkoholu, který konzilium hlavě státu zakázalo. Diabetikům se ale podobná zranění hůře hojí, podotkl ministr zdravotnictví. Kvůli riziku trombózy Zeman dostává slabší léky na ředění krve.

Prezident podle lékařského konzilia, které jeho zdravotní stav pravidelně kontroluje, trpí lehčí formou cukrovky. K ní se přidávají další potíže, například onemocnění nervů, kvůli němuž hůře chodí. Zeman se v pondělí nezúčastnil tradičního kladení věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka. Podle Hradu to bylo proto, aby se šetřil na večerní oslavu 28. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…