Zeman chce do Hradní stráže hrdiny ze zahraničních misí

06.12.2013 20:23

Prezident Miloš Zeman by si přál, aby se členy Hradní stráže stávali absolventi zahraničních vojenských misí. Navázali by tím na tradici legionářů, kteří stáli u zrodu vojenské ostrahy Pražského hradu. Prezident to dnes řekl v projevu k 95. výročí založení Hradní stráže. Podle něj je v ČR jen málo institucí, které se mohou pochlubit tak dlouhými dějinami.

Zeman chce do Hradní stráže hrdiny ze zahraničních misí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal členy velení Hradní stráže k 95. výročí jejího založení

"Historie Hradní stráže je spojena ve svých počátcích s účastí legionářů, kteří byli jádrem původní Hradní stráže. Chtěl bych vyjádřit přání, aby novodobí legionáři, tedy ti, kdo prošli zahraničními misemi, se rovněž postupně účastnili na aktivitách Hradní stráže," řekl v projevu na Pražském hradě Zeman.

Podle prezidenta není úkolem stráže ani tak chránit hlavu státu, jako střežit Hrad. "Největší klenot v Praze, který může být, tak jako objekty v jiných městech, ohrožen útokem mezinárodního terorismu," uvedl Zeman.

Připomněl, že se Hradní stráž účastní řady humanitárních aktivit. Například daruje krev, spolupracuje s dětskými SOS vesničkami nebo pomáhá při povodních. Na závěr svého projevu Zeman předal Hradní stráži prezidentskou stuhu na prapor. Velitel stráže Radim Studený mu na oplátku předal pamětní odznak a knihu o historii jednotky, která téměř sto let chrání Pražský hrad.

Slavnostního nástupu v tradičním sídle českých vládců se kromě příslušníků Hradní stráže zúčastnili členové Československé obce legionářské a muži v historických stejnokrojích představujících vojáky 5. pěšího pluku Tomáše Garrigua Masaryka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …