Zeman dal Babišovi lekci ze šachů, rozebírá magazín krizi kolem policie. ANO prý nejspíš ale plánuje tvrdou odvetu

27.06.2016 9:57

Ačkoli se dlouho spekuluje o nadstandardních vztazích Miloše Zemana s Andrejem Babišem, v nejnovější vládní krizi stran reorganizace policie prezident šéfovi hnutí ANO na ruku nešel. Zeman naopak Babišovi uštědřil tvrdý direkt, upozorňuje redaktor časopisu Týden Petr Kolář. Ministr financí se svými anonisty ale již prý za učiněné „příkoří“ plánuje odvetu.

Zeman dal Babišovi lekci ze šachů, rozebírá magazín krizi kolem policie. ANO prý nejspíš ale plánuje tvrdou odvetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš demonstrativně rozstříhali státní dluhopis na 4 miliony korun.

Kolář spekuluje, že Babišovi nabízela kauza kolem slučování protimafiánského (ÚOOZ) a protikorupčního (ÚOFK) útvaru policie mnohé možnosti. Buď za své setrvání ve vládě požadovat ministerské oběti z řad ČSSD, nebo se odebrat do opozice a nechat socialisty vytvořit vládu nějakým způsobem podporovanou lidovci, TOP 09 a ODS, anebo spoléhat na to, že šanci na sestavení kabinetu dostane sám šéf hnutí ANO.

Sociální demokraté ale odmítli ANO ustoupit a v zákulisí se dohodli se šéfem topky Miroslavem Kalouskem o případné podpoře jejich menšinového kabinetu. A zároveň totéž rozjednali i s ODS.

Definitivní čáru přes rozpočet Babišovi dle Koláře udělal prezident Zeman, který vyzval ČSSD i ANO ke zklidnění situace. Zároveň naznačil, že pokud k tomu nedojde a Sobotkova vláda by nedostala důvěru, mohl by jmenovat úřednickou vládu. Redaktor Týdne připomíná, že ještě loni v únoru prezident tvrdil, že by napodruhé úřednickou vládu nejmenoval a že by další pokus o složení vlády mohl coby druhý na volební pásce získat Babiš.

Koaliční dusno po prezidentově zásahu dle Koláře nekončí. Anonisté prý jako odvetu plánují vymést zástupce sociální demokracie ze státních a polostátních podniků, které spadají pod jimi ovládané resorty. Mělo by se údajně jednat zejména o orgány Českých drah či energetického ČEZu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…