Zeman dál dostává do kožichu. Toto se urodilo v posledních hodinách

29.12.2015 10:21

Věta „Tahle země je naše“, kterou pronesl prezident Miloš Zeman ve svém letošním vánočním projevu, je pouhou soft verzí oblíbeného neonacistického hesla „Čechy Čechům“. Na serveru Svobodné fórum to tvrdí publicista Oliver Adámek. Polemizuje i s dalšími výroky z prezidentova vánočního poselství. Nad Zemanovým vánočním proslovem se zamýšlí také levicový publicista Daniel Veselý a bývalý disident Heřman Chromý.

Zeman dál dostává do kožichu. Toto se urodilo v posledních hodinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Adámek tvrdí, že Zeman, aby dodal sílu svým vyjádřením, cituje mnohdy neověřené informace z pochybných zdrojů, které mu dávají za pravdu. „Nedávno například v rozhovoru pro TV Prima připomenul zprávu, údajně pocházející od německé rozvědky, podle které jsou uprchlíci až z 80 procent mladí a zdraví muži,“ připomněl Adámek. K tomu uvedl, že prezidentem citovaná analýza je nedohledatelná, ačkoli ji citovala celá řada zdrojů v Česku, počínaje ČTK a také několik zahraničních. „Oproti tomu Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky udává u běženců do Evropy následující skladbu: 61 % muži, 23 % děti, 15 % ženy, věk není předmětem statistiky. Statistický úřad EU (Eurostat) pak říká, že muži ve věku od 18 do 34 let tvoří jen zhruba 42 procent z celkového počtu migrantů,“ píše Adámek.

Celý text je ZDE

A pokládá si otázku, proč Zeman necituje statistiky uznávaných evropských a světových institucí, jako jsou Eurostat a OSN? „Jednoduše proto, že jsou mu ideologicky nepohodlné a nabourávají jeho jednoduchou nahnědlou představu o světě,“ domnívá se.

Adámek také tvrdí, že Zemanova věta „Tahle země je naše“ je v podstatě pouhou soft verzí oblíbeného neonacistického hesla „Čechy Čechům“. A poukazuje na to, že nejvíce si asi Zemanův projev pochvaloval předseda Národní demokracie a známý antisemita Adam B. Bartoš. „Na svém facebookovém profilu totiž Bartoš napsal, že Zeman řekl totéž, co ND hlásá již dlouhé roky,“ argumentuje Adámek.

Své zamyšlení nad prezidentovým vánočním poselstvím uzavírá tím, že Miloš Zeman víceméně skutečně říká totéž, co neonacisté. „Právě proto s jedním z nich stál 17. listopadu na pódiu na Albertově,“ píše Oliver Adámek.

Český prezident nestydatě šíří dezinformace

S prezidentovým projevem polemizuje, byť spíše nepřímo, také Daniel Veselý, a to na stránkách levicového a přijímání uprchlíků nakloněného webu Britské listy.

Veselý tvrdí, že teroristické útoky v Paříži, k nimž se přihlásil Islámský stát, nemají se skutečným islámem ani muslimskou populací žijící v Evropě co do činění. „Jde o samostatný fenomén mající kořeny v asymetricky vedeném konfliktu, který můžeme pozorovat od teroristických atentátů z 11. září 2001 ve Spojených státech, ba ještě dříve,“ píše Veselý.

Uvádí též, že v ČR je obtížné bojovat proti masivně šířeným fámám a dezinformacím, když je „nestydatě“ šíří samotná hlava státu. „Prozatím nikdo neuvedl konkrétní zdroje pro tvrzení, že Evropa čelí řízené invazi islámu, a přesto tomu značná část Čechů věří,“ polemizuje Veselý s jedním ze Zemanových tvrzení, která uvedl ve svém vánočním projevu.

Muslimové loni v Evropě spáchali jen jedno procento teroristických činů

Podle Veselého je též mylná domněnka, že většinová populace evropských států, kde žije nejvíce muslimů, tedy Německa, Francie a Velké Británie, se potýká s nenávistí vůči muslimské menšině. Argumentuje zprávou údajně politicky neutrálního think-tanku Pew Research Center z letošního listopadu. Podle této zprávy se prý k muslimům žijícím v Německu kladně staví 69 procent obyvatel, ve Francii 76 procent osob a ve Velké Británii 72 procent lidí.

Veselý také tvrdí, že na základě poznatků studie britské zpravodajské služby MI5 existuje jen malá spojitost mezi islámskou vírou a teroristickými činy. Radikalizace hrstky evropských muslimů prý má spíš socioekonomický charakter. „Jinými slovy pes je zakopán v sociálním a ekonomickém vyloučení těchto osob, které se samy cítí být marginalizovány,“ píše Veselý. Na vině je prý též „chatrnost evropských integračních programů“.

Celý text je ZDE

Interpol prý také ve své zprávě píše, že muslimové nesou zodpovědnost pouze za jedno procento teroristických činů spáchaných loni v Evropě. „Většina teroristických zločinů nebyla specifikována nebo šlo o aktivity jednotlivců, za dalšími násilnostmi stály separatistické skupiny, jako jsou ETA nebo IRA, a pouze dva teroristické činy spáchali džihádisté,“ tvrdí Veselý.

„Máme tedy na vybranou: Buďto budeme při pohledu na muslimy a islám obecně vycházet z empirických dat, nebo budeme naslouchat choromyslným bludům českého prezidenta či jeho politických epigonů a nesmyslům senzacechtivých médií. Opět je to jen na nás samotných,“ uzavírá své zamyšlení Veselý.

Pane prezidente, vy tuto myšlenku zrazujete

Nad Zemanovým vánočním poselstvím se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí také bývalý disident Heřman Chromý. Za diskutabilní považuje nejen pasáže o imigraci, ale i prezidentské představy o další budoucnosti českého hospodářství. „Zejména místa o spolupráci se státy, v nichž kapitalistickou ekonomiku řídí a schvaluje ústřední výbor nebo autoritativní vůdci, jako je prezident Putin,“ píše Chromý.

Celý text je ZDE

Polemizuje také s asi nejkontroverzněji vnímaným Zemanovým vyjádřením: „Země patří na této planetě všem, pane prezidente Zemane, a naše země jsou státy, včetně toho našeho, které – zaplať pánbůh – této stále živé myšlence buď slouží a rozvíjejí ji, nebo se jí zpronevěřují. Často dělají obojí. Z mého pohledu, vy ji zrazujete. Vědomě,“ nebere si Chromý vůči hlavě státu servítky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…