Zeman dál útočí na ČNB. Jde prý o platy všech občanů

31.08.2014 10:50

Prezident Miloš Zeman dal jasně najevo, že trvá na svém. Česká národní banka podle něj listopadovou intervencí oddálila vstup Česka do eurozóny, čímž se snaží uchovat i svou moc. Vysloužil si za to sice kritiku ekonomů, ale obratem dodal, že tito lidé možné nevidí další stránku věci. Jakou? Podívejte se sami.

Zeman dál útočí na ČNB. Jde prý o platy všech občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Před časem Miloš Zeman prohlásil, že ČNB oslabila kurz koruny na 27 korun za euro i proto, aby si uchovala svou moc. Tato instituce by totiž přijetím eura přišla o značnou část své moci a o to současné vedení ČNB nestojí. Tito lidé možná už nebudou ve svých pozicích, ale prý by rádi uchovali moc pro své nástupce. Prezident to v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24 nazval institucionální pamětí. Jenže intervence ovlivní politickou scénu.

ČNB ekonomice nepomohla, míní Zeman

„A tady máte politický důsledek, který ekonomičtí analytici zanedbávají. Která vláda by si dovolila, když jsou u nás neustále nějaké volby, vstup do eurozóny za podmínky trvání masivních intervencí, který by vedl ke snížení reálné mzdy o 6 %?" ptal se prezident. „Rozzuření voliči by samozřejmě takovou vládu příště nevolili," dodal obratem.

Viceguvernér Vladimír Tomšík před týdnem v Otázkách Václava Moravce České televize oponoval, že české ekonomice hrozila deflace, ale intervence v tomto směru pomohla. Prý dokonce napomohla i oživení ekonomiky. Toto tvrzení ale prezident Zeman považuje za příliš odvážné. „Nedomnívám se, že Česká národní banka má jakoukoliv zásluhu na oživení české ekonomiky," shrnul Zeman. Upozorňuje navíc, že deflace Česku hrozí dál a to kvůli kolotoči evropsko - ruských sankcí.

Prezident má za to, že české ekonomice napomohly spíše pozitivní kroky vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Díky tomu jsou na tom líp i veřejné rozpočty. Prezident věří, že by tento trend mohl vydržet, podmiňuje to ale jednou věcí: přijetím zákona o prokázání původu příjmů a majetku. Dokazování, jak k majetku přišel, má být podle hlavy státu záležitostí „sprostého podezřelého“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…