Zeman dělá trucpodnik pro Putinova kamaráda, rozčílil se kníže. On se prý jen pomodlí a jde

22.01.2015 12:23

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si v rozhovoru pro deník Blesk postěžoval, že prezident Miloš Zeman se rozhodl podílet na „trucpodniku Putinova přítele“. Jde o akci k sedmdesátému výročí osvobození Osvětimi, která se má konat v Praze a v Terezíně. On sám prý žádné takové akce nedělá.

Zeman dělá trucpodnik pro Putinova kamaráda, rozčílil se kníže. On se prý jen pomodlí a jde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Největší oslavy se přitom chystají v samotné Osvětimi. „Tomu velí Moše Kantor, miliardář a přítel Vladimira Putina, který nechtěl být zastíněn osvětimskou akcí,“ vysvětlil Schwarzenberg současné konání dvou konkurenčních podniků.

Někdejší hradní kancléř za časů Václava Havla má prý navíc zprávy z Polska, že jsou českou „trucakcí“ vyvedeni z míry. „Samozřejmě se divili, že to děláme tady a zveme sem papaláše z celého světa,“ dodává Schwarzenberg. Na Hradě prý nejspíš vůbec nedokázali odhadnout, do jak vážné mezinárodní situace se dostávají.

Na Zemanově akci se podle Blesku mají účastnit pouze dva prezidenti – slovenský a bulharský. Ostatní pojedou do Osvětimi. Prezidenta Zemana, který bude vytížen zdejším podnikem, tam má zastoupit premiér Bohuslav Sobotka.

Schwarzenberg si při povídání s redaktory Blesku postěžoval i na pokrytectví politiků, které prý naposledy sledoval, když viděl desítky světových státníků pochodovat v čele průvodu Paříží po vyvraždění redakce Charlie Hebdo.

„Politici si chtěli vyjednat popularitu na mrtvolách. Fotky naznačovaly, že vyšli v čele průvodu, ale kolem sebe měli ochranku a vytvářeli iluzi davu. Bylo to nafilmované,“ postěžoval si předseda TOP 09. Stejný případ je prý sedmdesáté výročí Osvětimi v Praze. „Tady si na pozadí milionů mrtvých chtějí vylepšit vlastní postavení, a to mi na tom vadí nejvíc,“ říká.

Redaktoři mu namítli, že on sám šel před týdnem s Miroslavem Kalouskem uctívat památku Jana Palacha a pozvali si k tomu fotografy a kamery. „To je něco jiného. Jestli si k tomu pozvu všechny politiky světa, abych se v jejich rámci ukazoval, to je jiné. Sluší se a patří, abychom si památku Jana Palacha připomněli, ale nikdo z nás tam nedělal divadlo,“ ohradil se Schwarzenberg. On sám prý pozornost kamer nevyhledával: „Jen jsem odpověděl na otázku televize, tiše se pomodlil, a šel,“ ujistil.


 

 

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…