Zeman dnes jmenuje Petříčka ministrem zahraničí

16.10.2018 7:07

Prezident Miloš Zeman dnes před polednem jmenuje ministrem zahraničí dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Česká diplomacie se tak tři a půl měsíce po jmenování vlády dočká plnohodnotného šéfa Černínského paláce. Původního kandidáta ČSSD europoslance Miroslava Pocheho Zeman jmenovat odmítl a ministerstvo dočasně vedl předseda sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček.

Zeman dnes jmenuje Petříčka ministrem zahraničí
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Petříček v minulosti byl asistentem Pocheho v Evropském parlamentu. Zeman už dříve označil za podmínku Petříčkova jmenování ministrem to, že Poche, jenž nyní působí na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník, z Černínského paláce odejde. Stejné očekávání má premiér Andrej Babiš (ANO). Petříček uvedl, že po jeho jmenování funkce tajemníka ztratí smysl a zanikne. Zároveň ale řekl, že si hodlá sestavit vlastní tým poradců a nevyloučil, že by mezi nimi Poche být mohl.

Budoucí ministr označil za svůj cíl, aby česká politická reprezentace mluvila navenek jedním hlasem. Počítá s tím, že bude otázky zahraniční politiky konzultovat s premiérem i s prezidentem. Za klíčová témata považuje konflikty na Blízkém východě a v Africe, které vyvolávají migraci do Evropy, a vztahy rámci Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…