Zeman dnes odlétá do New Yorku, vystoupí v OSN a dostane cenu

17.09.2017 7:22

Prezident Miloš Zeman dnes odlétá do New Yorku, kde v úterý vystoupí na Valném shromáždění OSN. Mluvit bude pravděpodobně o boji proti terorismu. Ještě předtím v pondělí převezme ocenění od amerického židovského fondu Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation (GJCF). V plánu má také několik bilaterálních jednání nebo setkání s českými krajany, napsala ČTK.

Zeman dnes odlétá do New Yorku, vystoupí v OSN a dostane cenu
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Miloš Zeman se zúčastnil akce Sportovní hvězdy dětem 2017, která se tradičně koncem léta koná v areálu tenisového klubu Sparta Praha

Svou pracovní návštěvu ve Spojených státech český prezident zahájí v pondělí obědem s bývalou manželkou nynějšího amerického prezidenta a českou rodačkou Ivanou Trumpovou. V pondělí se také potká s Miroslavem Lajčákem, slovenským ministrem zahraničí a předsedou Valného shromáždění OSN. Následovat bude schůzka s ruským diplomatem a náměstkem generálního tajemníka OSN Vladimirem Voronkovem, který se nedávno ujal funkce vedoucího nového Úřadu OSN pro boj s terorismem.

Večer newyorského času (01:00 v úterý středoevropského letního času) Zeman na galavečeru pořádaném listem The Algemeiner převezme cenu Warrior for Truth (Bojovník za pravdu), kterou mu udělí židovský fond GJCF. Český prezident má být oceněn za dlouhodobou podporu Izraeli.

V úterý Zeman vystoupí na všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN. Očekává se, že bude mluvit především o boji s islámskými teroristy nebo o zvládání migrace. Odpoledne newyorského času má pak Zeman v plánu setkat se na bilaterálním jednání s korejským prezidentem. Tématy schůzky by mohla být napjatá situace na Korejském poloostrově nebo zimní olympiáda, kterou Jižní Korea pořádá. Státníci by spolu také mohli mluvit o hospodářství a o korejských investicích v České republice. Večer se Zeman zúčastní recepce, kterou pořádá americký prezident Donald Trump.

Svůj program v New Yorku Zeman zakončí středeční schůzkou s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a setkáním s krajany. Zpět do Česka přiletí ve čtvrtek brzy ráno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…