Zeman dnes znovu veřejně nakopal ty, kteří jsou proti němu. A my k tomu máme více

21.06.2016 16:04

Slova prezidenta Miloše Zemana o pseudoelitách, které považují své názory za nadřazené těm ostatním, našla své zastánce i odpůrce. Poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška má výroky hlavy státu pronesené na X. sjezdu Svazu bojovníků za svobodu za plácnutí, které nemá obsah a je jen výrazem averze vůči jiným lidem. Senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava je naopak přesvědčen, že jsou lidé, kteří nepřipouštějí jiné názory a snaží se řídit republiku ovlivňováním různými nátlakovými skupinami.

Zeman dnes znovu veřejně nakopal ty, kteří jsou proti němu. A my k tomu máme více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Ve svém projevu na X. sjezdu Svazu bojovníků za svobodu reagoval prezident Miloš Zeman na stav, kdy si monopol na jediný správný názor přivlastnily pseudoelity, které nepřipouštějí rovnoprávný dialog a rovnost všech názorů, přičemž vycházejí z toho, že některé názory jsou nadřazenější těm druhým. V úvodu proto zdůraznil, že nesouhlasí s tím, že už není třeba bojovat za svobodu. V souvislosti se svobodou názorů zmínil také výrok přisuzovaný francouzskému filozofovi Voltairovi: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat.“

„Dnes se setkáváme s tím, že existuje nikým nevolená pseudoelita, která své názory považuje za nadřazené názorům ostatních,“ konstatoval prezident Miloš Zeman a poukázal na to, kam až může dojít konání dobra v jejich podání. „Uvedu extrémní příklad, k němuž mě trochu inspiroval výrok mého přítele, senátora Kubery, který poněkud nezdvořile označuje lidi tohoto typu jako dobrosery. Já bych spíš použil elegantnějšího výrazu, to jest pachatelé dobra. Ten extrémní příklad spočívá v tom, že byl člověk, který absolvoval francouzské školy, pak se vrátil do své země a páchal tam dobro. Ten člověk se jmenoval Pol Pot, ta země se jmenovala Kambodža a výsledkem páchání dobra byly dva miliony mrtvých,“ připomněl Miloš Zeman.

Plácnutí, které nemá obsah. Projev averze a pouhá eskamotáž slov

Prezidentova slova o nevolené pseudoelitě, která považuje své názory za nadřazené těm ostatním, se nezamlouvá profesoru Jiřímu Zlatuškovi. „To je plácnutí, které nemá obsah. Je to jen výraz averze vůči jiným lidem,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Zlatuška, poslanec za hnutí ANO, s dovětkem, že elity bývají jen málokdy volené. S hlavou státu se neshodne ani v tom, že nepřáteli otevřené společnosti jsou dnes ti, kteří nepřipouštějí rovnoprávný dialog a rovnost všech názorů. „Já to tak nevnímám. Myslím, že to je eskamotáž slov. Kdybych to nějak hodnotil, tak by to bylo jen rozmnožování nářků, protože už jsem k tomu řekl tolik,“ dává děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity najevo, že jakýkoli další komentář k Zemanovým výrokům považuje za zbytečný.

Naopak za odraz skutečného stavu ve společnosti má prezidentova slova senátor za obvod Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava, člen hnutí Severočeši.cz, jenž je přesvědčen, že Miloš Zeman má své výroky o nevolených pseudoelitách a jejich přesvědčení o nadřazenosti vlastních názorů dobře podložené. „Samozřejmě že to tak je, že nepřipouštějí jiné názory. A to celá tahle pražská kavárna řízená americkou ambasádou, která se snaží řídit chod téhle republiky ovlivňováním různými nátlakovými skupinami. Podívejte se, jaké tažení dělali právě proti Zemanovi,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Doubrava na nemálo akcí vedených proti hlavě státu.

Halíkovy názory a postoje patří v české společnosti k tomu lepšímu

Když prezident mluvil o tom, kde nevolené pseudoelity nadřazují své názory těm druhým, zmínil mimo jiné i debaty o migrační krizi. „Jakékoli nadřazování může vést k pokusům o cenzuru a bude nás vracet zpátky do totalitní společnosti, kdy odlišnost názorů byla trestána. Myslím, že by bylo dobré uvést jeden konkrétní příklad. Existuje kněz, který chtěl kandidovat na prezidenta,“ řekl Miloš Zeman, aniž jmenoval Tomáše Halíka, a připomněl, že dotyčný kněz, když zdůvodňoval, proč se rozhodl nekandidovat, prohlásil, že v českém národě je příliš málo moudrých lidí. „Není právě toto odstrašující příklad, kdy vlastně říkám, že můj národ mě není hoden?“ upozornil prezident na aroganci, která z uvedeného výroku čiší.

Ani v tom však podle poslance hnutí ANO Jiřího Zlatušky hřebík na hlavičku neuhodil. „Myslím si, že ne. Spíš jde o to, že si pan prezident jenom potřebuje kolem sebe pěstovat něco, co povzbuzuje jeho věrné a udržuje dostatečné počty pro to, až půjde do další přímé volby. Je to pouze forma předvolební kampaně, která začala mnohem dříve, než by si Česká republika zasloužila, ale s tím se nedá nic dělat. Jinak pan Halík má na svém kontě dosti velké uznání, a to i mezinárodní, a rozhodně jeho názory a postoje patří k tomu, co je v české společnosti z toho lepšího,“ tvrdí profesor Jiří Zlatuška.

Lidé by se měli rozhodovat bez manipulativního nátlaku pseudoelit

Naopak senátor Jaroslav Doubrava bere právě kněze Tomáše Halíka za vhodný příklad nadřazenosti těch, kteří se považují za elity. „Samozřejmě je to jeden z těch příkladů. Zrovna u Halíka, u něhož se objevují pochybnosti o tom, jestli vůbec byl vysvěcen na kněze, se ale divím, kde v sobě bere tu aroganci, že dokáže takové věci říct. To ale není jediný arogantní výrok, vždyť se podívejte i na jiná jeho vyjádření k různým věcem. To přece není normální, aby se takhle choval. I když on vlastně má takové pochybné jednání už o dob, kdy ho jeden opilec jménem Havel vytáhl na světlo Boží, jak říkáme my, ateisté,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Doubrava.

Své zamyšlení nad stavem svobody v zemi zakončil v projevu na X. sjezdu Svazu bojovníků za svobodu prezident Miloš Zeman výzvou. „Snažme se dosáhnout toho, aby v naší společnosti žili aktivní a sebevědomí občané, jimiž nebude nikdo manipulovat, kteří budou přijímat věrohodné informace bez jakékoli cenzury a kteří si sami bez manipulativního a mediálního nátlaku jakýchsi pseudoelit, jež samy rozhodují, kdo je v tomto národě moudrý a kdo moudrý není, budou rozhodovat, koho vyberou ve svobodných volbách za svoje představitele,“ uzavřel Miloš Zeman své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…