Zeman dostal další dopis od synů Gorbaněvské, reagovat nechce

01.02.2015 15:29

Prezident Miloš Zeman nebude reagovat na dopis Jaroslava a Josefa Gorbaněvských s odkazy na seznamy politických vězňů v Rusku. ČTK to dnes sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident podle něj odpověď na dopis neplánuje, protože obsahuje jen internetové odkazy. Zeman přitom v listopadu slíbil, že se veřejně vyjádří k propuštění vězňů ruského režimu, pokud mu synové disidentky Natalje Gorbaněvské jejich seznam pošlou. Reakci Jaroslava Gorbaněvského ČTK zjišťuje.

Zeman dostal další dopis od synů Gorbaněvské, reagovat nechce
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman v Přelouči

Spor mezi Zemanem a bratry Gorbaněvskými začal poté, co prezident loni 28. října vyznamenal jejich matku in memoriam Medailí Za zásluhy I. stupně. Překladatelka a básnířka Gorbaněvská byla jednou z "osmi statečných", kteří 25. srpna 1968 protestovali na Rudém náměstí v Moskvě proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa.

Jde jen o internetový odkaz, brání prezidenta Ovčáček

Gorbaněvští Zemana následně vyzvali, aby apeloval na Rusko, aby propustilo politické vězně. Zeman poté odsoudil existenci politických vězňů v jakékoli zemi včetně Ruska, zpochybnil ale, zda někteří vězni, kteří se v Rusku označují za politické, jsou opravdu politickými vězni. Bratrům Gorbaněvským poslal dopis, v němž je vyzval, ať mu dodají seznam politických vězňů v Rusku a on se k jejich propuštění potom vyjádří.

Tento dopis mu bratři zaslali 17. listopadu s odkazy na weby dvou ruských občanských iniciativ se seznamy politických vězňů a informacemi o nich. Text dopisu i vyjádření Jaroslava Gorbaněvského, že na něj Zeman dodnes nereagoval, ČTK získala od iniciativy Bez komunistů.cz. "Pan prezident odpovědět neplánuje právě proto, že šlo jen o internetové odkazy," uvedl k tomu Ovčáček.

Jaroslav Gorbaněvskij už v listopadu prohlásil, že pokud Zeman nedokáže říct jedinou větu na obranu ruských politických vězňů, nemyslel zřejmě vyznamenání Gorbaněvské poctivě.

Kromě ní k "osmi statečným" patřili Viktor Fajnberg, Pavel Litvinov, Konstantin Babickij, Taťjana Bajevová, Larisa Bogorazová, Vadim Delone a Vladimir Dremljuga. Fajnberg a Litvinov kritizovali českého prezidenta také za jeho postoj ke konfliktu na Ukrajině. Gorbaněvská zemřela předloni v Paříži, kde po emigraci ze SSSR žila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…