Zeman drsně zaútočil na neziskovky. To se jim nebude líbit

14.09.2016 12:21

Prezident Miloš Zeman zavítal opět po roce do Pardubického kraje, aby se, jak řekl, seznámil s problémy, které přetrvávají. Úvodem se setkal s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým (ČSSD), s krajskými zastupiteli i představiteli místních samospráv.

Zeman drsně zaútočil na neziskovky. To se jim nebude líbit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„V Americe umírá v hospicích 50 procent lidí, v České republice tři procenta lidí. Je to podceňovaná oblast,“ řekl úvodem Zeman a poděkoval chrudimskému hospici. „Mohli byste, milý Martine, pokračovat v budování dalších hospiců. Těch není nikdy dost,“ dodal.

„Je tady také jeden problém se splavněním Labe. Pokud je tady starostka Přelouče, chtěl bych jí poděkovat za její odvahu a za její boj proti zeleným fanatikům,“ zmínil jeden z problémů Pardubického kraje Zeman. Problémy zde dělá kolonie modráska, která žije dva kilometry od zdymadla.

Anketa

Myslíte, že se Hillary Clintonová stane prezidentkou USA?

7%
93%
hlasovalo: 6382 lidí

„Chtěl bych také poděkovat, protože se před krajskými volbami vidíme naposled, všem, kdo se podíleli na činnosti krajského zastupitelstva, a to bez ohledu na to, zda to byla krajská koalice nebo opozice. Vím, že to byla práce nelehká a nervyberoucí. A ať dopadnou volby jakkoliv, myslím si, že si všichni toto poděkování zaslouží,“ dodala hlava státu.

Ocenil také to, že se dnes zúčastní setkání se všemi potenciálními hejtmany, které svolal současný hejtman Netolický. „Vážím si tohoto gesta pana hejtmana jako gesta tolerance, které naznačuje přátelskou spolupráci těch, kdo uspějí ve volbách,“ sdělil Zeman.

Dotazy na inkluzy i na byrokracii

Následovala diskuze. Jeden z prvních dotazů směřoval k veřejným zakázkám, následoval však i dotaz na výjezdní zasedání vlády. „Ona to částečně dělá. Ale nedělá to systematicky. Vyjede například do problematických krajů,“ zmínil prezident.

Ředitelka jedné základní školy se zeptala hlavy státu na inkluzi. „Plošná inkluze je podle mě nesmysl. Stojí za ní podle mého názoru neziskové organizace,“ řekla ředitelka s otázkou, co s tím. „Do inkludovaných škol vstoupí od 1. září dvě stě žáků. Sami někteří rodiče se však postavili proti inkluzi, neboť si uvědomili, že jejich děti budou šťastnější ve specializovaných školách. Nechápu, proč se žádají miliardy na inkluzi, když to rodiče odmítli,“ řekl Zeman. „Neziskové organizace, teď už sdružení neziskových organizací, sepsaly petice, ve kterých žádají politiky, aby se k neziskovým organizacím chovali s úctou. To se stalo poté, co jsem řekl, že některé neziskové organizace jsou pijavice na státním rozpočtu,“ zmínil Zeman, kdy podle něj jde u těchto organizací o zvláštní způsob dotování. „Podle neověřených informací celková podpora neziskových organizací ze státního rozpočtu je kolem deseti miliard korun. Některých organizací si vážím. Koneckonců jsem jmenoval například chrudimský hospic, který je svým způsobem neziskovou organizací. Celá řada organizací si z toho však dělá byznys. Řešení je prosté: Nechť si neziskové organizace vytvoří i vlastní zdroje. A pokud si vytvoří i vlastní zdroje, ať se k těmto zdrojům přidá příspěvek od státu,“ řekl Zeman. Podle něj by v tomto případě nejméně padesát procent organizací zaniklo. „A nikdo nebude vzlykat,“ sdělil.

Následovala otázka na přebujelou byrokracii, na niž si stěžovala jedna z účastnic setkání. „Bruselská byrokracie je stejně odporná jako ta česká,“ podotkl Zeman. „Podobně jako u těch neziskových organizací se řídím zásadou, co může pomoci, je limit mzdových fondů. Nikoliv byrokratů,“ řekla hlava státu. A vzpomenul na antibyrokratickou komisi za vlády Václava Klause, kdy počet úředníků vzrostl o třicet procent. „Jestliže stanovíte fixní objem mzdových fondů, ponecháte na úřednících, ať se sami, úplně dobrovolně rozhodnou, zda svůj počet omezí, a potom může růst jejich průměrná mzda, nebo ten počet ponechají, a potom bude průměrná mzda stagnovat. Myslím, že by se počet státních úředníků redukoval,“ zmínil Zeman.

Závěrem došlo na předání daru a podepsání do pamětní knihy. Hejtman dostal od Miloše Zemana cyklistickou helmu se státním znakem a jménem. „Bude se vám hodit i ve volebním souboji,“ řekl Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…