Zeman gratuloval Si Ťin-pchingovi. Přimluvil se za další rozvoj vztahů

25.10.2017 17:04

Prezident Miloš Zeman dnes gratuloval čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi ke znovuzvolení generálním tajemníkem Komunistické strany Číny. V blahopřejném dopisu, který zveřejnil Pražský hrad, se vyslovil pro rozvoj česko-čínských vztahů, připomíná ČTK.

Zeman gratuloval Si Ťin-pchingovi. Přimluvil se za další rozvoj vztahů
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman a prezident ČLR Si Ťin-pching

Si Ťin-pching povede čínské komunisty dalších pět let. Do sedmičlenného stálého výboru politbyra, který určuje dění v zemi, bylo dnes zvoleno pět nováčků a není v něm jasný nástupce na nejvyšší funkci. Si výrazně posílil svou pozici už v úterý, když delegáti sjezdu čínských komunistů schválili zařazení ideologie prezidenta do stanov strany. Podle některých komentářů to naznačuje, že prezident Si bude chtít udržet si moc i po novém pětiletém mandátu.

Český a čínský prezident loni podepsali prohlášení o navázání strategického partnerství mezi oběma zeměmi. Rozvoj dalších vztahů má podpořit mezivládní komise pro dvoustrannou spolupráci. "Organizace prvního zasedání mezivládní komise v rámci našeho strategického dialogu je tak zásadním prvkem v rozvoji našich bilaterálních vztahů," napsal dnes Zeman, který opakovaně zdůrazňuje přínosy čínských investic v Česku.

Si Ťin-pching se setkal se Zemanem v Praze loni v březnu, návštěvu čínské delegace tehdy provázely potyčky mezi jeho příznivci a odpůrci. Letos v květnu se český prezident v Číně spolu se svým čínským protějškem a představiteli dalších 27 států zúčastnili konference k čínské iniciativě novodobé Hedvábné stezky, která chce zlepšit dopravní propojení mezi Asií, Evropou i Afrikou, a tím zlepšit obchodní a ekonomickou spolupráci. "Excelence, těším se na naše další setkání, kdy budeme moci v přátelském rozhovoru pokračovat," uvedl dnes Zeman.

Český prezident také podpořil projekt ekonomické transformace, o kterou Si v Číně usiluje. "Česká republika má své zkušenosti s transformací ekonomiky, jakkoli v několikanásobně menších dimenzích, a proto rozumíme, o jak náročný proces se jedná," napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…