Zeman ho nechal doma. On teď otráveně přišel do ČT říct pravdu o Číňanech

25.04.2019 9:15

K Zemanově návštěvě Číny si ČT pozvala Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy, a Rushe Doshiho z Centra pro novou americkou bezpečnost. A hned první otázka šla na tělo. Proč Hanáka prezident nevzal do Číny? Hanák dodal, že prezident se právem může cítit podvedený, když čínské investice nedosahují výšek, jaké byly slíbeny. A řešila se i kauza Huawei.

Zeman ho nechal doma. On teď otráveně přišel do ČT říct pravdu o Číňanech
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jaroslav Hanák a Rush Doshi v Událostech komentářích

„Myslím, že obvykle jste létával s prezidentem Zemanem do Číny, proč jste neletěl?“ zeptal se hned na úvod Jakub Železný. „Doba je jiná, já jsem lítal prvních pět let, teď za odměnu lítá hospodářská komora a Vladimír Dlouhý,“ vysvětlil Hanák svou nepřítomnost na jednáních v Číně. I Železný si všiml Hanákovy „lítosti v hlase“. „Doba je taková, nechme, jak to je,“ dodal prezident svazu.

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí

V prvním segmentu Světlana Witovská informovala, že si v Číně prezident Zeman postěžoval na to, že Čína v Čechách neinvestuje, tedy že investuje velmi málo. Hanák řekl, že si stěžuje právem, a dodal, že z počátečního optimismu se naplnilo jen rozšíření linek do Číny, což je dobré pro turismus. „Co se týče investic, tak to moc dobrá zpráva není,“ řekl prezident svazu. Podle něj byly slíbeny investice v hodnotě 200 miliard a zatím Čína investovala 23 miliard a agentura CzechInvest uskutečnila 18 projektů za 5,6 miliardy, takže se prezident právem může cítit oklamán.

Železný pak přešel k nové hedvábné stezce a zmínil obavy z korupce, neprůhlednosti a ztrátě kontroly, které Doshiho centrum zveřejnilo. A ptal se, o co se opírají. Doshi odvětil, že vycházejí z deseti projektů se stezkou spojených. Došlo i na kauzu Huawei a sítě 5G. Doshi o Číně řekl, že to není země, kde vládne právo, a můžete se s důvěrou obrátit na soudy. Takže problematická není ani tak společnost Huawei, ale systém vlády v Číně.

Další otázka náležela Hanákovi, zda je dobře, že se prezident společnosti Huawei zastal. Ten na to odvětil, že prezident na rozdíl od přítomných ve studiu má k dispozici informace od zpravodajských služeb, takže musí vědět, co říká. „Já bych chtěl upozornit, že je to konkurenční boj. Je to konkurenční boj o digitální budoucnost. 5G sítě jsou fantastická věc pro budoucnost, nikdo se bez nich neobejdeme,“ řekl Hanák a dodal, že je vidět, že ani Velká Británie ani Německo nebere varování před společností Huawei vážně, takže podtext konkurenčního boje je zřejmý. Na to Železný vyjádřil pochyby, že by se ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost zapojil do konkurenčního boje. Hanák na to odvětil, že nemá dostatečné informace. „A je otázka, jestli ten ředitel je taky dobrý, že?“ dodal.

A jako poslední otázku si Železný nechal, zda existuje opravdu vyvážený model toho, jak by se měla malá či střední ekonomika typu Česka chovat ke komunistické Číně, která je z ekonomického hlediska příležitostí, ale její fungování odporuje principům zakotveným v české i americké legislativě ohledně lidských práv. „Spolupracovat určitě musíme. Samozřejmě jsme ve velmi nevýhodné poloze, desetimilionový národ proti národu, který má miliardu dvě stě, tři sta milionů. Z jedné miliardy, co vyvezem, tak dovezem za 10 miliard, možná i spotřební zboží a jiné věci, které nepatří mezi nejkvalitnější. Ale obchodovat se musí, v obchodě by měla být rovná práva, tak jak mají být rovná práva i lidská,“ odpověděl na otázku Jaroslav Hanák.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…