Zeman hostil bulharského prezidenta. Mezi čtyřma očima došlo na uprchlíky, ale i na ČEZ

05.09.2016 18:33

Česká policie pomůže Bulharsku se zvládáním migrační krize. Po setkání s bulharským protějškem to v pondělí na Hradě řekl prezident Miloš Zeman. Bulharský prezident Rosen Plevneliev je v Česku na oficiální návštěvě. Kromě migrační krize ale došlo i na problémy, s nimiž se v Bulharsku potýká český energetický gigant ČEZ.

Zeman hostil bulharského prezidenta. Mezi čtyřma očima došlo na uprchlíky, ale i na ČEZ
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Zeman s Rosenem Plevnelievem, bulharským prezidentem

Miloš Zeman v pondělí na Hradě s vojenskými poctami přijal bulharského prezidenta Rosena Plevnelieva. Po setkání na společné tiskové konferenci nejen ocenil snahy Bulharska, které chrání hranice Evropské unie před migranty, ale dokonce se vyslovil pro to, aby Česká republika vyslala do této země na pomoc české policisty. Dříve už jsme tak učinili v případě Makedonie a Maďarska.

„Velmi si vážím toho, že Bulharsko opevňuje svoje hranice s Tureckem, a shodli jsme se, že by bylo vhodné, aby Česká republika v této souvislosti pomohla vysláním policistů tak, jako už učinila v případě Makedonie. Zdůraznil jsem, že tyto hranice nejsou jenom hranicemi Bulharska, ale jsou hranicemi Evropské unie, a právě proto by tato pomoc byla velmi žádoucí od všech zemí Evropské unie, tedy ne jenom od České republiky,“ uvedl český prezident.

Hlava státu je toho názoru, že by Bulharsko mělo být přijato do schengenského prostoru. „Vyslovil jsem také názor, že by bylo velmi dobré, kdyby se Bulharsko po splnění nezbytných podmínek stalo součástí schengenského prostoru, a to jako výraz vděčnosti za úsilí, které při chránění těchto hranic vytváří,“ konstatoval Zeman.

Bulharský a český prezident. Foto: Hanka Brožková - KPR

V ekonomické oblasti je dle prezidenta možné konstatovat velice výrazný pokrok v exportu i v importu. „Jediný bod, který nás oba trápí, je otázka investic ČEZu v Bulharsku. Chtěl bych vyjádřit vděčnost panu prezidentovi, který přislíbil, že v této otázce bude intervenovat u pana premiéra Borisova, a že, jak pevně doufám, dojdeme k pozitivnímu řešení, protože je zřejmé, že ceny za výrobu a distribuci elektřiny nemohou být trvale pod výrobními náklady,“ sdělil jasně Miloš Zeman.

Projev prezidenta republiky na tiskové konferenci při oficiální návštěvě bulharského prezidenta v ČR:

Vážený pane prezidente, milý Rosene,

jsem rád, že se opět setkáváme, a že naše setkání proběhlo v mimořádně přátelské a srdečné atmosféře. To samozřejmě neznamená, že bychom se vyhýbali problémům, ať už tyto problémy spočívají v migraci anebo ve vzájemných obchodních vztazích.

Velmi si vážím toho, že Bulharsko opevňuje svoje hranice s Tureckem, a shodli jsme se, že by bylo vhodné, aby Česká republika v této souvislosti pomohla vysláním policistů tak, jako už učinila v případě Makedonie. Zdůraznil jsem, že tyto hranice nejsou jenom hranicemi Bulharska, ale jsou hranicemi Evropské unie, a právě proto by tato pomoc byla velmi žádoucí od všech zemí Evropské unie, tedy ne jenom od České republiky.

Vyslovil jsem také názor, že by bylo velmi dobré, kdyby se Bulharsko po splnění nezbytných podmínek stalo součástí schengenského prostoru, a to jako výraz vděčnosti za úsilí, které při chránění těchto hranic vytváří.

V ekonomické oblasti můžeme konstatovat velice výrazný pokrok v exportu i v importu a jediný bod, který nás oba trápí, je otázka investic ČEZu v Bulharsku. Chtěl bych vyjádřit vděčnost panu prezidentovi, který přislíbil, že v této otázce bude intervenovat u pana premiéra Borisova, a že, jak pevně doufám, dojdeme k pozitivnímu řešení, protože je zřejmé, že ceny za výrobu a distribuci elektřiny nemohou být trvale pod výrobními náklady.

Chtěl bych ještě jednou vyjádřit panu prezidentovi poděkování a doufám, že celá jeho návštěva, tak jako tato prezidentská část, bude úspěšná. Chtěl jsem panu prezidentovi taktně připomenout, že první ministr školství v bulharské vládě byl Čech, ale on mě ohromil, když mi vyjmenoval celou řadu Čechů, kteří, zejména na počátku nezávislého Bulharska, v Bulharsku působili.

Takže ještě jednou, pane prezidente, vítejte na Pražském hradě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…