Zeman hraje "bláznivou hru", píše slovenský tisk

26.07.2013 10:46

Požadavkem, aby pravice předložila notářsky ověřené podpisy potřebného počtu poslanců ještě před tím, než ji případně Miloš Zeman pověří sestavit kabinet, může český prezident získat čas pro "svou pirátskou vládu" premiéra Jiřího Rusnoka, která nemá žádnou podporu. Napsal to dnes slovenský list Hospodárske noviny.

Zeman hraje "bláznivou hru", píše slovenský tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Na tuto bláznivou hru nepotřebuje Zeman ani vlastní parlamentní stranu ani širší politický vliv. Stačí mu jen slušná dávka egocentrismu. A arogance. 'Zemanovci' postavili a drží vládu, aniž jí museli zajistit volební nebo koaliční podporu," komentoval list jmenování úřednického kabinetu po demisi premiéra Petra Nečase.

Český prezident uvedl, že pokud by Rusnokova vláda důvěru sněmovny nezískala a pokud by případně dal pravici druhý pokus sestavit vládu, bude chtít po ODS a TOP 09 předem 101 notářsky ověřených poslaneckých podpisů. To by mělo potvrdit, že vláda bude mít ve sněmovně většinu. Představitelé ODS a TOP 09 za to Zemana kritizovali.

Podobnou situaci jako Česko může prý zažít i Slovensko

Hospodárske noviny v souvislosti se zmiňovaným požadavkem napsaly, že český prezident má malý zlozvyk, když to někdy přehání se smyslem pro humor. Podobnou situaci jako Česko může podle deníku zažít i Slovensko v případě, že se slovenský premiér Robert Fico rozhodne příští rok kandidovat na prezidenta. "Pokud by si Fico splnil prezidentský sen, jeho pozice by byla podstatně silnější než Zemanova. Fico by byl prvním slovenským prezidentem, jenž by měl oporu v nejsilnější straně, v Parlamentu i v jednobarevné vládě," poznamenal list. Fico, jenž by podle průzkumů veřejného mínění přímou volbu hlavy státu nejspíš vyhrál, kandidaturu na post prezidenta dosud nepotvrdil, ale ani jednoznačně neodmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …